Külföld

2010.01.14. 14:44

H1N1: Franciaországban véget ért a járvány

Franciaországban véget ért az új típusú influenzajárvány, miután a friss megbetegedések száma az elmúlt két hétben a járványküszöb alá esett vissza - erősítette meg csütörtökön hivatalosan a francia egészségellenőrző intézet (INVS) a francia egészségügyi kutatóközpont előző napi bejelentését (Inserm).

MTI/AP

 "A vírus még bizonyára terjed, de valójában már nagyon lassan. Ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy le kell állítani az oltási kampányt, mert semmi nem garantálja, hogy a járvány nem támad újra" - hangsúlyozta Dr. Thierry Blanchon a kutatóközpont részéről.
    
Franciaországban az elmúlt héten 144 ezer H1N1-vírussal fertőzött beteget tartottak számon. Az azt megelőző héten még 307 ezren, két héttel ezelőtt pedig 398 ezren szenvedtek az új típusú influenzában.
   
"Mivel a lakosság immunizációs szintje jelenleg nem túl magas, nem kizárt, hogy lesz egy második csúcs" - hangsúlyozta Didier Houssin, az INVS igazgatója. Véleménye szerint is a járvány vége ellenére is folytatódnia kell az oltási kampánynak, mert a veszélyeztetett személyek számára az egészségügyi kockázat továbbra is fennáll, valamint még mindig vannak súlyos és halálos esetek is. 
Az oltóközpontok továbbra is nyitva tartanak, ahol minden francia TAJ-számmal rendelkező személy ingyenesen kérheti az oltást.
   
Franciaországban augusztus óta 6,5 millióan estek át az új típusú influenzán, közülük 1190 személy került súlyos tünetekkel kórházba, s 249-en vesztették életüket.
A lakosság megközelítőleg nyolc százaléka, 5,5 millió ember oltatta be magát a H1N1-vírus ellen. Ez megfelel az európai átlagnak; kivételt csak Svédország jelent, ahol a lakosság 70 százalékát beoltották.
   
Nicolas Sarkozy államfő kedden egy sajtótájékoztatóján megvédte Roselyne Bachelot egészségügyi minisztert, aki az ellenzék támadásainak kereszttűzébe került a járvány kezelése miatt. A szocialisták azzal vádolják a kormányt, hogy eltúlozta a H1N1-vírus veszélyeit, kizárta a háziorvosokat az oltási kampányból, valamint túl sok, összesen 94 millió oltóanyagot rendelt.
   
A miniszter kedden a nemzetgyűlésben elismerte, hogy a francia államnak kártérítést kell fizetnie a gyártóknak, amiért a közelmúltban visszamondta 50 millió adag vakcina megrendelését. Ugyanakkor az elnökhöz hasonlóan a megelőzés elvét hangsúlyozva visszautasította a kritikákat. Szerinte "jobb volt inkább többet tenni, mint nem eleget". Arra is kitért, hogy a háziorvosok megkímélése és nem kizárása volt a kormány célja, amikor kizárólag oltóközpontokban engedélyezte az oltás beadását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!