Külföld

2009.11.02. 11:30

Új vírus: rohamosan terjed a fertőzés Németországban

Berlin - Az elmúlt napokban Németországban is rohamosan növekedett az új influenzavírus által fertőzöttek száma, amely immár megközelíti a 30 ezret - közölte hétfői sajtóértekezletén a járványos megbetegedésekkel foglalkozó Robert Koch Intézet vezetője.

zaol.hu

Jörg Hacker rámutatott arra is, hogy a fertőzéses megbetegedések okozta halálesetek száma is megkétszereződött. A H1N1-vírus okozta fertőzés következtében eddig 6 személy halt meg Németországban - emlékeztetett az igazgató, aki úgy vélekedett: mindennek alapján az országban megkezdődött a vírus terjedésének új hulláma.
   
A német kormányt tanácsokkal, illetve ajánlásokkal ellátó intézet vezetője megelőző intézkedésként az egész lakosságnak az oltást javasolta, ugyanakkor az alapvető higiéniai  szokások fokozottabb  betartására, mindenekelőtt rendszeres kézmosásra szólított fel.
   
Jörg Hacker elmondta, hogy különösen  az ország egyes déli tartományaiban, mindenekelőtt Bajorországban és Baden-Württembergben, a nyugati Rajna-Pfalzban, valamint az északi Mecklenburg-Elő-Pomerániában terjed gyors ütemben a fertőzés. Megerősítette, hogy az új típusú influenza az elmúlt hét végén első ízben követelt olyan áldozatot, aki semmi fajta előzetes megbetegedésben nem szenvedett.
   
Az intézet igazgatója közölte: az eddigi vizsgálatok nem erősítették meg azokat a feltételezéseket, amelyek szerint a H1N1-vírus új mutációjáról lenne szó. Azt azonban egyáltalán nem zárta ki, hogy a közeli jövőben egy ilyen mutáció kialakulhat. Arra viszont nyomatékosan utalt, hogy a fertőzés a korábbinál jóval gyorsabb ütemben terjed, és bár a betegség általánosságban még mindig könnyebb lefolyású, egyre több a súlyosabb következményekkel járó fertőzés.
   
Hacker  megerősítette azokat az információkat, amelyek szerint a pontosan egy hete kezdődött országos oltási akció meglehetősen vontatottan halad. Értesülések szerint a tartományi oltási központokba  még nem érkezett meg az előzetesen megrendelt oltóanyag-mennyiség. Az ország legtöbb tartományából arról érkezett hír, hogy változatlanul kevesen kívánják beoltatni magukat, mindenekelőtt a mellékhatásoktól tartva.
   
Egy hétfőn - a hétvégi halálesetek után - végzett felmérés adatai szerint a megkérdezettek mindössze 30 százaléka volt az oltás mellett, míg 70 százalék az ellen foglalt állást.
   
A Robert Koch Intézet vezetője sajtóértekezletén annak a reménynek adott hangot, hogy a lakosság egyre nagyobb számban felismeri majd az oltás szükségességét. Jörg Hacker úgy vélte, hogy a védekezésnek nincs  más alternatívája. Felhívta a figyelmet arra, hogy a vakcina csak három héttel később érezteti hatását, és ennek kapcsán hozzátette: a hatóságok valószínűnek tartják, hogy november végére a jelenleginél jóval több fertőzéssel kell számolni. "Épp ezért az oltással nem szabad túl sokáig várni" - jelentette ki Jörg Hacker.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!