Külföld

2009.10.25. 14:01

Újabb elbocsátások lesznek a Siemens-nél?

Peter Löscher, a Siemens elnök-vezérigazgatója újabb, jelentős elbocsátások lehetőségét vetítette előre, de - amint azt a Welt am Sonntag (WamS) című német lapnak adott interjúban kijelentette - "nem a konszern egészére kiterjedő elbocsátásokról lenne szó".

zaol.hu

A Siemens kénytelen lesz további dolgozókat elbocsátani az igazgató szerint. "Egyes üzletágakban, illetve bizonyos telephelyeken alkalmazkodni kell a krízis miatt kialakult helyzethez,... le kell vonnunk a szükséges konzekvenciákat" - mondta.

A gazdasági krízis struktúrális torzulásokat hagyott hátra a Siemensnél - mutatott rá Peter Löscher. "Vannak üzletágaink, amelyeknél 70 százalékkal esett vissza a beérkező megrendelések állománya. Ezt nem lehet zsebre tett kézzel szemlélni."

Peter Löscher 2008 nyarán világszerte 17 ezres leépítést jelentett be az igazgatási és értékesítési területeken. A konszern jelenleg 409 ezer alkalmazottat foglalkoztat, ebből 128 ezret Németországban.

Peter Löscher védelmébe vette a dolgozók beleszólási jogának németországi gyakorlatát és kiállt a felmondási korlátozások fellazításával szemben. "A dolgozók beleszólási jogát a magam részéről a németországi telephely előnyei közé sorolom" - mondta. "Semmi okot nem látok arra, hogy megkérdőjelezzük a dolgozók beleszólási jogát, illetve a felmondási korlátozások németországi gyakorlatát." A konzervatív CDU/CSU és a liberális FDP választási győzelmét követően megerősödtek az ilyen jellegű követelések a gazdasági életben.

A Siemens vezére egyúttal óvatosságra intett a gyors gazdasági fellendülésbe vetett túlzott reményekkel szemben: "A mélypontot már valóban elértük." A krízis azonban az ipari termelést sokkal nagyobb mértékben vetette vissza az általános gazdasági helyzethez viszonyítva. "Sok időre lesz szükségünk, mire elérjük a kapacitásbővítésnek és a növekedési ütemnek a 2007-es és 2008-as évre jellemző szintjét" - jelentette ki.

Peter Löscher első alkalommal ejtett szót a korábbi vezetéssel szemben a korrupciós botrány miatt benyújtott kártérítési követelésről. Felfoghatatlannak tartja azt az állítást, hogy a Siemenst semmiféle kár sem érte volna az ügyben. "A tisztázatlan kifizetések, a bírságok, valamint az ügy felgöngyölítésének költségei hatalmas összegre rúgnak" - mutatott rá Peter Löscher. "Ezt a pénzt akár új termékek kutatási-fejlesztési munkáira, vagy dolgozóink képzésére is fordíthattuk volna. És akkor még nem is beszéltünk a konszernt ért arculati kárról."

A Siemens korábbi felügyelő bizottsági elnöke, Heinrich von Pierer, akitől a Siemens hatmillió eurós kártérítést követel, a WamS szerint nemrégiben nyilvánosan kétségbe vonta, hogy tevékenységéből bármilyen kára származott volna a konszernnek.

Forrás: MTI/APA/Reuters

 

Ezek is érdekelhetik