Külföld

2009.10.05. 10:11

Orvosi Nobel-díj: Blackburn, Greider és Szostak kapták megosztva az elsimerést

Stockholm - Stockholmban bejelentették, hogy az orvostudományi Nobel-díjat az idén Elizabeth Blackburn, Carol Greider és Jack Szostak amerikai tudósoknak ítélték oda megosztva. A három kutató felfedezte, hogyan másolódnak a kromoszómák és milyen folyamat védi őket a töredezéstől.

zaol.hu



2009. március 14-i kép, amelyen Elizabeth Blackburn (b) és Carol Greider amerikai biológusok Paul Ehrlich mellszobrával fényképezkednek, mielőtt átveszik a Ludwig Darmstädter-díjat Frankfurtban. Blackburn és Greider a szintén amerikai Jack Szostakkal megosztva elnyerte azu orvosi Nobel-díjat 2009. október 5-én.

Fotó: MTI/AP/Michael Probst

Kutatásaik hozzájárultak az öregedési folyamatok és a betegségek kialakulásának teljesebb megértéséhez, illetve lehetséges új terápiák kifejlesztéséhez.


Az orvostudományi Nobel-díj kitüntetettjei az elmúlt tíz évben:

1999 - Az amerikai Günter Blobel, aki sejt- és molekuláris biológiát kutatva felfedezte, hogy a fehérjéknek olyan belső jelzéseik vannak, amelyek irányítják a szállításukat és elhelyezkedésüket a sejten belül.
2000 - A svéd Arvid Carlsson, az amerikai Paul Greengard és Eric Kandel a jeltovábbítás az idegrendszerben témájú kutatásaiért.
2001 - Az amerikai Leland H. Hartwell, a brit Timothy Hunt és Paul M. Nurse a sejtosztódással kapcsolatos úttörő felfedezéseiért.
2002 - A brit Sydney Brenner és John E. Sulston, valamint az amerikai H. Robert Horvitz a szervfejlődés génszabályozása és a programozott sejthalál kutatásában elért eredményeiért.
2003 - Az amerikai Paul C. Lauterbur és a brit Peter Mansfield, a mágneses rezonancia elvét hasznosító tomográfia fejlesztését célzó munkásságáért.
2004 - Az amerikai Richard Axel és Linda B. Buck az emberi szaglószervekkel és a szaglórendszer szervezetével kapcsolatos kutatásaikért.
2005 - Az ausztrál Barry J. Marshall és J. Robin Warren a gyomorhurutot és fekélyt okozó baktérium felfedezéséért.
2006 - Az amerikai Andrew Z. Fire és Craig C. Mello, akik felfedezték a genetikai információáramlás ellenőrzésének mechanizmusát.
2007 - Az amerikai Mario Capecchi és Oliver Smithies, illetve a brit Martin Evans az őssejtkutatás terén elért eredményeiért.
2008 - A német Harald zur Hausen a méhnyak-rákot okozó vírusok (papillomavírus), valamint a francia Francoise Barré-Sinoussi és Luc Montagnier a HIV-vírus (az AIDS vírusa) 1983-as felfedezéséért.
   
A fiziológiai vagy orvostudományi Nobel-díj eddigi magyar vagy magyar származású kitüntetettjei között volt Bárány Róbert (1876-1936), aki Svédországban élt, és 1914-ben kapta a díjat "a vesztibuláris apparátus (egyensúlyszerv) fiziológiájával és kórtanával kapcsolatos munkáiért". 1937-ben Szent-Györgyi Albert (1893-1986) kapta a kitüntetést "a biológiai égésfolyamatok terén tett felfedezéséért, különösen a C-vitamin, valamint a fumársav-katalízis vonatkozásában"; ő az egyetlen olyan magyar, aki Magyarországon folytatott kutatásaival érdemelte ki a Nobel-díjat. Az Amerikában letelepedett Békésy György (Georg von Békésy) (1899-1972) "a fül csigájában létrejövő ingerületek fizikai mechanizmusának felfedezéséért" 1961-ben kapott orvosi Nobel-díjat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!