Külföld

2009.09.30. 07:21

Gagarin indítóállásáról startolt a Szojuz TMA-16 űrhajó a milliárdos űrturistával

Moszkva - Makszim Szurajev orosz és Geoffrey Williams amerikai űrhajós, továbbá a kanadai Guy Laliberté űrturista elindult szerdán a Szojuz TMA-16 űrhajó fedélzetén a bajkonuri űrrepülőtérről a Nemzetközi Űrállomásra (ISS).

zaol.hu


A Szojuz TMA-16 űrhajó háromfős legénységgel a fedélzetén elindul a Nemzetközi Űrállomásra a bajkonuri űrközpontból 2009. szeptember 30-án.
MTI/EPA/SZERGEJ ILNYICKIJ

Az űrhajó ezúttal az 1-es számú indítóállásról emelkedett a magasba, ahonnan 1961. április 12-én Jurij Gagarin, az első űrhajós is elindult.  


Guy Laliberté kanadai milliárdos űrturista jelzi, hogy készen áll az indulásra a bajkonuri űrközpontban 2009. szeptember 30-án. Laliberté, aki mintegy 35 millió dollárt költött az űrutazásra, tizenkét napot tölt majd az űrben a Szojuz TMA-16 űrhajó fedélzetén
Fotó: MTI/EPA/SZERGEJ ILNYICKIJ

A Szojuz TMA-16 várhatóan október 2-án kapcsolódik az állomáshoz, és utasai egy hétig együtt dolgoznak a már ott lévő űrhajósokkal, majd október 11-én Gennagyij Padalka orosz és Michael Barrat amerikai űrhajós, továbbá Guy Laliberté, a nyolcadik űrturista visszaindul a Földre.

Forrás: MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!