Külföld

2009.09.14. 08:57

Fecskendős támadások - eddig nem találták mérgező anyag nyomát

Peking - A kínai hatóságok eddig nem találták mérgező anyag nyomát a Hszincsiang-Ujgur autonóm területen (Xinjiang Uygur Zichiqu) az utóbbi időben elkövetett fecskendős támadások áldozatainál - jelentette hétfőn a hivatalos sajtó.

zaol.hu

A járványügyi szakemberek nem bukkantak sem méregre, sem radioaktív anyagra, sem vírusra az eddig megvizsgált 250 áldozatnál. A megtámadottak között azonban több olyan ember van, akin "szorongás vagy depresszió lett úrrá, és pszichológiai segítségre szorul" - jelentette az Új Kína hírügynökség egy katonai orvosi szakértőre hivatkozva. 
    
Két nappal korábban börtönbüntetésre ítéltek Urumcsiban három embert orvosi fecskendővel való támadásért, illetve azzal való fenyegetésért. A legsúlyosabb büntetést, 15 évi börtönt egy 19 éves fiatalember kapta. Ezek voltak az első bírósági ítéletek, amelyek az autonóm terület székhelyén az elmúlt időszakban elkövetett fecskendős támadássorozat ügyében születtek. Az ítéletekről szóló jelentésekben nem tüntették fel az elítéltek nemzetiségi hovatartozását, de nevükből lehet arra következtetni, hogy ujgurok. A vád szerint a 19 éves fiatalember "mérgező anyaggal követett el támadást".
    
Urumcsiban július elején véres zavargások törtek ki, amelyekben csaknem kétszázan vesztették életüket. Az áldozatok többsége han nemzetiségű kínai, akikkel muzulmán ujgurok végeztek. Az ujgurok amiatt tiltakoztak, hogy szerintük hátrányos megkülönböztetés éri őket. 
    
A fecskendős támadások elkövetésével az ujgurokat vádolják, és a kínai hatóságok kilátásba helyezték: akár halálra is ítélhetik azokat a támadókat, akikről bebizonyosodik, hogy fecskendőjük mérgező anyagot tartalmazott.
    
A helyi rendőrség korábbi közlése szerint több mint 500 fecskendős támadást követtek el, de az esetek többségében a tűkben nem volt mérgező anyag.


Forrás: MTI/AFP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!