Külföld

2009.07.13. 14:01

Urumcsiban a rendőrök két ujgurt lelőttek

Urumcsi - Hivatalos közlés szerint a kínai rendőrök lelőttek két ujgurt, egy harmadikat pedig megsebesítettek hétfőn Urumcsiban, egy héttel azután, hogy a hatóságok levertek egy számos halálos áldozatot követelő etnikai zavargást a nyugat-kínai Hszincsiang-Ujgur Autonóm Terület székhelyén.

zaol.hu

A terület kormánya jogosnak nevezte, hogy a rendfenntartók fegyverüket használták. A hatóságok közlése szerint az ujgurok hétfőn újra hivatalokra támadtak és erőszakos incidenseket szítottak.
    
A rendőrök három olyan ujgurra lőttek, akik késekkel és furkósbotokkal támadtak egy negyedik ujgurra. A rendőrök előbb figyelmeztető lövéseket adtak le, majd miután így sem tudták megfékezni a támadókat, célzott lövéseket adtak le a támadókra.
    
A szemtanúk beszámolója szerint ugyanakkor a rendfenntartók elállták egy ujgurokból álló tömeg útját, s azután nyitottak tüzet, hogy a mintegy 50 méterre álló tömegből hárman késsel és bottal felfegyverkezve közeledni kezdtek feléjük. Egy másik szemtanú szerint a késsel felszerelkezett három ember egy mecsetből lépett ki majd rendőrök egy csoportjára támadt. A rohamrendőrök üldözőbe vették a férfiakat miközben lövéseket adtak le.

A hongkongi RTHK rádió azt jelentette honlapján, hogy három ujgurt megöltek, s legalább két rendőrt meglőttek Urumcsi egyik muzulmán negyedében, de részleteket nem közölt a rádió.
    
Fültanúk szerint ugyanebből az ujgurok lakta városrészből valamivel korábban is lövéseket és robbanásokat lehetett hallani, illetve a nyilatkozók elmondásuk szerint látták, amint emberek menekülnek az utcán. Ez a kerület volt a színhelye a július 5-i, majd az azt követő etnikai zavargásoknak.
    
Hétfő reggelre biztonsági erőknek a város központi terén felsorakozott járművei elvonultak, de a rohamsisakos rendőrök ott maradtak,
és a környező utcák sarkain is őrködnek, a levegőben pedig helikopterek köröznek.
    
Hivatalos adatok szerint a múlt heti zavargásoknak 184 halálos és 1680 sérült áldozata volt, utóbbiak közül 216-nak az állapota súlyos, 74-nek válságos.


Forrás: MTI/AFP/AP/Reuters

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!