Külföld

2009.07.08. 11:14

Milliárdos bírság az E.ON-nak és a GdF Sueznek

Brüsszel - Összesen több mint egymilliárd euróra bírságolta az Európai Bizottság az E.ON és a GdF Suez energiacégeket, mert az uniós versenyszabályokat megszegve, több évtizedre piacfelosztásban állapodtak meg - jelentette be Neelie Kroes versenyügyi biztos szerdai sajtótájékoztatóján, Brüsszelben.

zaol.hu

Ez a törvénytelen kartellezés esetében az EU-ban kirótt második legnagyobb pénzbírság, és az első alkalom, hogy az Európai Bizottság az energiaágazatban büntetett. A mostaninál nagyobb összegű, összesen 1,38 milliárd eurónyi bírságot Brüsszel csak négy üveggyártó cégre vetett ki, tavaly.

 A két energiacég még 1975-ben abban állapodott meg, hogy egymás hazai piacain nem ad el importált orosz földgázt, miután közösen megépítették a Nyugat-Európába orosz gázt szállító MEGAL gázvezetéket.

    Ezzel a bizottság álláspontja szerint megfosztották a német és a francia fogyasztókat a szolgáltatóválasztás és az olcsóbb ellátás lehetőségétől.
    A kartellezés három évtizeden át tartott, derül ki a bizottság közleményéből. A testület azt is hozzátette, hogy az E.ON és a GdF tudatában volt az uniós szabályok megsértésének az EU energiapiacának a múlt évtized végén elhatározott liberalizálásakor is.
    A két cég egyenként 553 millió eurós bírságot kapott.
    A GdF Suez már jelezte, hogy pert indít a brüsszeli döntés ellen az Európai Bíróságon.

Forrás: MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!