Külföld

2009.07.22. 11:52

Gyanús a szerb fagyi: gusztusos, de nem ellenőrzik

Belgrád - Szerbiában is tombol a nyár, harminc fok fölötti a hőmérséklet, és természetesen a felforrósodott városi utcákat járóknak jólesik ilyenkor egy jéghideg fagylalt... De mint a napokban kiderült, nem árt, ha alaposan meggondolják, hol veszik.

zaol.hu

Ugyanis mint azt a szerb sajtó kiderítette, a júniusban életbe lépett élelmiszerbiztonsági törvény készítői kissé figyelmetlenek voltak, a kedvelt csemege egészségügyi ellenőrzéséről megfeledkeztek, így azzal most senki sem foglalkozik.

Márpedig a fagylalt könnyen romló termék, amelyet nyáron szigorúan ellenőrizni kell, s betartani a gyártására, tárolására vonatkozó előírásokat - nyilatkozta Vesna Palibrk doktornő, a Szerb Közegészségügyi Intézet munkatársa újságíróknak.

Ez jelenleg Szerbiában csak az üzletekben kapható, csomagolt fagylaltok, jégkrémek esetében történik meg. Az, amit az utcán, hűtőpultokban sorakozó színes, gusztusos halmokból a tölcsérekbe mérnek, ellenőrizetlenül kerül a fogyasztóhoz.

Akiknek tenniük kellene ez ellen, azok egymásra mutogatnak. Az élelmiszerfelügyelettel megbízott mezőgazdasági minisztérium szerint az egészségügyi minisztériumé a feladat, annak közegészségügyi szolgálata viszont ezt tagadja. Palibrk doktornő szerint nem logikusan, mert - mint kérdezi -, ha egyszer a szolgálat ellenőrzi a hűtőpultok állapotát, a fagylaltmérők higiéniáját, akkor hogy-hogy nem foglalkozik a fő veszélyforrással, magával az áruval.

A nagyvárosok, köztük Belgrád utcáin is tömegével található hűtőpultokban halmozódó fagylalthegyek ennek ellenére esztétikailag is vonzó látványt nyújtanak, a 33-35 Celsius-fokos hőségtől lihegő, lehűlésre vágyók pedig örülnek, ha hideget éreznek a nyelvükön; kevesen gondolnak arra, vizsgálta-e közegészségügyi szakember azt, ami nekik olyan jó.

Forrás: MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!