2009.07.22. 11:52
Gyanús a szerb fagyi: gusztusos, de nem ellenőrzik
Belgrád - Szerbiában is tombol a nyár, harminc fok fölötti a hőmérséklet, és természetesen a felforrósodott városi utcákat járóknak jólesik ilyenkor egy jéghideg fagylalt... De mint a napokban kiderült, nem árt, ha alaposan meggondolják, hol veszik.
Ugyanis mint azt a szerb sajtó kiderítette, a júniusban életbe lépett élelmiszerbiztonsági törvény készítői kissé figyelmetlenek voltak, a kedvelt csemege egészségügyi ellenőrzéséről megfeledkeztek, így azzal most senki sem foglalkozik.
Márpedig a fagylalt könnyen romló termék, amelyet nyáron szigorúan ellenőrizni kell, s betartani a gyártására, tárolására vonatkozó előírásokat - nyilatkozta Vesna Palibrk doktornő, a Szerb Közegészségügyi Intézet munkatársa újságíróknak.
Ez jelenleg Szerbiában csak az üzletekben kapható, csomagolt fagylaltok, jégkrémek esetében történik meg. Az, amit az utcán, hűtőpultokban sorakozó színes, gusztusos halmokból a tölcsérekbe mérnek, ellenőrizetlenül kerül a fogyasztóhoz.
Akiknek tenniük kellene ez ellen, azok egymásra mutogatnak. Az élelmiszerfelügyelettel megbízott mezőgazdasági minisztérium szerint az egészségügyi minisztériumé a feladat, annak közegészségügyi szolgálata viszont ezt tagadja. Palibrk doktornő szerint nem logikusan, mert - mint kérdezi -, ha egyszer a szolgálat ellenőrzi a hűtőpultok állapotát, a fagylaltmérők higiéniáját, akkor hogy-hogy nem foglalkozik a fő veszélyforrással, magával az áruval.
A nagyvárosok, köztük Belgrád utcáin is tömegével található hűtőpultokban halmozódó fagylalthegyek ennek ellenére esztétikailag is vonzó látványt nyújtanak, a 33-35 Celsius-fokos hőségtől lihegő, lehűlésre vágyók pedig örülnek, ha hideget éreznek a nyelvükön; kevesen gondolnak arra, vizsgálta-e közegészségügyi szakember azt, ami nekik olyan jó.
Forrás: MTI