Külföld

2009.07.16. 04:15

Felbocsátáskor megsérült az Endeavour

Cape Canaveral - Megsérült felbocsátáskor az Endeavour űrrepülőgép. Az űrhajó külső üzemanyagtartályán elhelyezett kamera felvételén látszik, amint a szigetelőburok néhány jelentékenyebb megfagyott darabja nekicsapódik az űrhajó testének, károkat okozva benne. Egyelőre nem tudni, hogy milyen komolyak a károk.

zaol.hu

Bill Gerstenmeier, a NASA műveleti főnöke közölte, hogy a szigetelőhab 8-9 darabkája az indítás utáni 107-ik másodpercben szakadt le a külső üzemanyagtartályról, legalább kétszer-háromszor az űrsiklónak csapódtak. Az űrhajó "hasán" észleltek néhány horzsolást, de ezt kisebb sérülésnek látják.    

A NASA szerint az Endeavour legénysége várhatóan még a nap folyamán alaposan átvizsgálja az űrhajó hővédő burkolatát. Az asztronauták által készített felvételeket elküldik a Földre, hogy áttanulmányozhassák a NASA-szakértők. 

A Columbia űrrepülőgép 2003-as katasztrófája óta mindig átvizsgálják az űrben az űrhajó burkolatát. Akkoriban üzemanyagtartályról levált habdarab a felszálláskor megrongálta az űrjármű szárnyát, negyven centis lyukat ütött rajta. Az űrhajó a sérülés következtében két héttel később a légkörbe visszatérve felrobbant. 

Az űrkutatási hivatal felhívja a figyelmet arra, hogy az Endeavour fedélzetén van egy javítókészlet, amelynek segítségével az űrhajósok még a hazatérés előtt helyrehozhatják a sérülést. Gerstenmaier szerint amennyiben a kár helyrehozhatatlan, az asztronauták két-három hónapra átmehetnek a Nemzetközi Űrállomásra, amíg értük nem megy egy másik űrsikló.

Forrás: MTI/AP/ITAR-TASZSZ

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!