Külföld

2009.07.04. 09:28

A föld alatt virágzik a drogüzlet

Nogales (Arizona) - Az amerikai rendőrség tavaly október óta nem kevesebb mint 16 olyan alagutat fedezett fel a mexikói határon lévő Nogales városnál, amelyet a kábítószercsempészek abból a célból fúrtak, hogy azon át Mexikóból drogot juttassanak az Egyesült Államokba.

zaol.hu

Legutóbb egy közelben sétáló helyi lakos figyelt fel a határt jelző kerítés mellett lévő elhagyott raktárépületből hallatszó gyanús kopácsolásra, és rögtön értesítette a rendőrséget. A kiérkező hatósági emberek két férfira bukkantak, akik éppen az amerikai kijáratot építették a határ túlsó oldalán található, ugyancsak Nogales nevű mexikói városban kezdődő alagút végén. A határon fekvő ikerváros kerítéssel elválasztott üzletei, házai és raktárépületei között alig néhány méteres a távolság, a titkos alagútépítési láz valósággal eluralkodott a körzetben.

A rendőrök két-három hetente felfedeznek hasonló építményeket, s alig kilenc hónap alatt 16 alagútra bukkantak. 

A rendőrség szerint a legtöbb ilyen építmény szűk vájat, amelyet a két város utcái alatt működő csatornahálózattal kapcsoltak össze, de két, egy síkban lévő alagúton akár teherautóval is át lehetett hajtani. A bonyolult hálózat a csatornáknál biztosít számos ki- és belépőpontot.

Az olyan komoly műszaki szintű alagút, mint amilyet a rendőrök június elején fedeztek fel, ritkább. Ebben világítás és szellőzőrendszer is működött, fa ácsolatú támfalakkal rendelkezett, az amerikai oldalon 15 méterre, a mexikóin 11 méterre nyúlt be.
   
Forrás: MTI/Reuters

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!