Külföld

2009.05.06. 04:45

A La Paz-i kormány szerint "új Koszovót" akart Rózsa Flores csoportja

La Paz/Budapest - A La Paz-i kormányzat szerint "új Koszovót" akartak Bolíviában Rózsa Flores Eduardo csoportja és a vele szövetséges szélsőjobboldali, szakadár Santa Cruz-i erők, amit bizonyítanak az ügyészségi vizsgálatok és a hét elején tett tanúvallomások is.

zaol.hu

Iván Canelas szóvivő helyi idő szerint kedden tartott sajtóértekezletén - amelyről az ABI hivatalos bolíviai hírügynökség számolt be - azt hangsúlyozta, hogy az első vallomások részleteinek megismerése után "immár minden teljesen világos a kormány számára", mi volt a "hatalmas hazaárulásra" készülő csoport célja.
   
Az Evo Morales bolíviai elnök parancsára bevetett kommandósok április 16-án hajnalban a Santa Cruz-i Las Américas szállodában agyonlőtték a bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa Flores Eduardót, az erdélyi Szovátáról származó Magyarosi Árpádot és az ír Michael Martin Dwyert, valamint őrizetbe vették a magyar állampolgársággal is rendelkező Tóásó Elődöt és a bolíviai-horvát állampolgár Mario Tadicot. Később őrizetbe vettek még három latin-amerikait is, akik állítólag ugyancsak részt vettek az államfő életére is törő terrorista előkészületekben. Két további magyar állampolgárt, bizonyos Gáspár Dánielt és Dudog Gábort - akik szintén kapcsolatban voltak Rózsa Floresszal - keresteti a bolíviai rendőrség.  
    
Wilfredo Chávez, az igazságügyi tárca helyettes vezetője egy másik sajtóértekezletén ugyancsak az ügyészségi vizsgálat eredményeire - valamint Rózsa Flores utolsó, még halála előtt készült magyarországi interjújában elhangzottakra - hivatkozva cáfolta azokat az ellenzéki vádakat, hogy egyfajta showműsor lett volta a feltételezett terrorcsoport felszámolása. 
"Nem a kormány árulta el Rózsát, nem a kormány finanszírozta több hónapos itt-tartózkodását, nem a kormány biztosított számára fegyvereket, nem kormány késztette arra, hogy merényleteket kövessen el a bíboros otthona és kormánytagok ellen" - mondta a miniszterhelyettes, megbánásra és önkéntes vallomástételre szólítva fel a csoporttal kapcsolatba lépett bolíviaiakat.


Forrás: MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!