Kosárlabda

2010.12.23. 14:30

Paksi revans és sajnálatos egerszegi rekord (frissítve videóinterjúval)

Rangadó is lehetett volna, hiszen két négyszeres bajnok találkozott ma este az előző szezon döntőjének visszavágójának is nevezhető mérkőzésen. A Zalakerámia ZTE KK első tíz perce negatív rekordot jelent, hiszen alighanem még nem történt olyan a városi sportcsarnokban, hogy a hazai gárda ne dobjon pontot egy negyed alatt... A mérkőzés után Völgyi Péter vezetőedzővel beszélgettünk

Urbanics Pál

Zalakerámia ZTE KK - Atomerőmű SE 67-95 (0-17, 9-26, 28-30, 30-22)

Zalaegerszegi Városi Sportcsarnok. Jv.: dr. Valovics I., Földházi T., Jakab L. (Benczur)

A ZTE a 2. félidőben már csak futott az eredmény után, öröm az ürömben, hogy ezt a játékrészt 58-52 arányban megnyerte az egerszegi gárda. Az 1. félidő játékára azonban nem lehet magyarázatot adni, ez mindenképpen minősíthetetlen volt, megengedhetetlen a bajnoki címet birtokló gárda számára a lélektelen játék.

ZTE: Williams (12),  Thomas (20/12), Kámán (9/6), Wilson (3/3), Tóth G. (-). Csere: Gáspár (12/12), Baki (3/3), Tóth Á. (6), Vertetics (2), Bödör (-).

ASE: Pavlik (2), Hodges (17/3), Kovács (12), Körtélyesi (11/3), Sales (22/3). Csere: Winters (16/6), Morgen (6/3), Horti (4), Tóth P. (5/3), Faragó (-).

A balul sikerült meccs után Völgyi Péterrel beszélgettünk a kudarc okairól, illetve a következő ellenfélről, a Debrecenről.

OLDALTÖRÉS: A mérkőzés on-line közvetítése

6 perc múlva kezdődik a mérkőzés és annyit már tudunk, hogy paksi részről Ian Johnson marad ki, míg a ZTE-nél játékra jelentkezett Tóth Ádám. Ez örömteli hír, bár mint megtudtuk, a center sérülten vállalta a játékot. Nagyjából 1200 néző lehet bemutatáskor a nézőtéren.  

6 perc múlva kezdődik a mérkőzés és annyit már tudunk, hogy paksi részről Ian Johnson marad ki, míg a ZTE-nél játékra jelentkezett Tóth Ádám. Ez örömteli hír, bár mint megtudtuk, a center sérülten vállalta a játékot. Nagyjából 1200 néző lehet bemutatáskor a nézőtéren.  

6 perc múlva kezdődik a mérkőzés és annyit már tudunk, hogy paksi részről Ian Johnson marad ki, míg a ZTE-nél játékra jelentkezett Tóth Ádám. Ez örömteli hír, bár mint megtudtuk, a center sérülten vállalta a játékot. Nagyjából 1200 néző lehet bemutatáskor a nézőtéren.  

A ZTE Williams, Thomas, Kámán, Wilson, Tóth Gergely kezdővel lép pályára. A vendégeknél Pavlik, Kovács, Hodges, Körtélyesi, Sales kezdő fut ki a pályára.


1. negyed:

1. perc: A ZTE hozza el a labdát feldobás után, majd egy Thomas-Willams alley oop marad kihasználtalanul. Kovács a sarokból próbálkozik, ez is rossz. Wilson hármasa lepattan, az első kosarat Körtélyesi szerzi: 0-2.

2. perc: Wilson hármasa ismét kimarad, a Paks támadhat. Sales azonban elhibázza  a horogdobást. Tóth G. hármaskísérlete sem jó, Kovácsé a lepattanó.

3. perc: Sales kosarával 4-0 az állás. Körtélyesi lop labdát Wilsontól, a paksiak támadnak. Körtélyesi hármasa lejön, a lepattanó Salesé, majd egy Hodges-Sales 2-2-nek a végén utóbbi szerez kosarat: 0-6.

4. perc: Thomas hibáz dobást, majd Körtélyesi is hibáz, újra támad a ZTE. Tóth Ádám jön be Tóth Gergely helyére. Ő kerül be harapófogóba, Kovács hozza el a labdát.

5. perc: Sales nem bír Tóthtal, nincs kosár. Williams középtávolija sem jó, továbbra is pont nélkül a ZTE. Hodges kosarával 0-8. Williams betörése nem jó, Körtélyesi szerez könnyű kosarat. 0-10-nél időt kér Völgyi Péter. Ilyenre nagyon ritkán van példa, hogy a ZTE hazai pályán 5 perc 10 mp alatt egyszer se találjon be a gyűrűbe.

6. perc: Kissé dekoncentrált a csapat, most Wilson adott el labdát. Újra támadásban a vendégcsapat. Körtélyesi hármas-kísérlete nem jó, támadhat a ZTE.

7. perc: Wilson forgatja be emberét, de kihagyja a ziccert, továbbra is pont nélküli a ZTE! Ellenben jól védekezik a csapat, hiszen most kivédekezték a vendégek támadóidejét. Wilson helyett Gáspár a pályán. Williams labdája nem jó Tóth Ádámnak.

8. perc: Támad a Paks. Sales dob szép kosarat Tóthról: 0-12. Újabb elhibázott kísérlet, ezúttal Thomas az elkövetője. Sales ellen Tóth szabálytalan, az amerikai dobhat büntetőket. A ZTE 8 perce nem dobott kosarat. A közönség egyelőre csöndben figyeli az eseményeket és azt, hogy Sales mindkét büntetőjét bedobja: 0-14.

9. perc: Gáspár hárompontosa nem jó, újra támad az atomvárosi csapat. Sales kap pihenőt. Horti lép pályára. Alacsony szerkezetben játszik most a Paks. Winters hármasával már 0-17. Tóth kihagyja a kihagyhatatlant, újra a Paksnál a labda.

10. perc: Kovács hagy ki ziccert. De vajon előfordulhat az a szégyen, hogy pont nélkül zárja az 1. negyed a hazai csapat? Wilson dobása ismét nem jó, a ZTE kapkod, a Paks pedig higgadtan szervezi a támadásait. Winters hármasa most nem jó, pedig jól megjáratta a labdát a vendégcsapat. Az amerikai viszont üres helyzetből kihagyta a dobást. Williams kihagyj a ziccert. A ZTE pont nélkül zárta az első negyedet. Most már felhangzik a füttyszó is...


2. negyed:

Sajnos technikai problémák miatt lemaradtunk az első két percről. Először Kámán dobott büntetőt, amivel megszerezte a ZTE egyetlen pontját, majd Kovács és Sales talált be. Elnézést kérünk!

3. perc: Wilson két kihagyott büntetője után 1-21 az állás. Winters középtávolijával 1-23.

4. perc: A ZTE rendkívül kapkodva támad. Most az alapvonalról sem tudja be adni a labdát Gáspár. Winters nagyon él: 1-25. Williams hármasa természetesen kimarad, majd Kámán lop kis híján labdát a félpályánál. Újra időt kér a hazai mester. Rendet kell tenni a fejekben.

5. perc: Körtélyesi forgatja be emberét, és dob könnyű kosarat: 1-27. Wilson hármasa kimarad, majd Pavlik dobhat büntetőket, miután Tóth Ádám szabálytalankodott vele. Az egerszegi csapat megtörten figyeli a cseh-magyar játékos kosarait: 1-29. Jelentjük, Kámán pontot szerez: 3-29. A ZTE játékosa Sales árnyékából volt eredményes.

6. perc: Most Winters dobhat büntetőket. Ez a mérkőzés  - ritkán lehet ilyet kijelenteni, de elment. Az állás 3-31. Williams homálya után támadhat a Paks, majd Morgen bemutat egy hasonlót. Kámán nagyon rossz dobása után Winters hint egy triplát: 3-34.

7. perc:  Wilson hármasa természetesen hosszú, a ZTE megdöbbentően játszik. Wilson szabálytalankodik Salesszel, ez a 2. hibája, oldalról jöhet a vendég csapat. Thomas visszajön a pályára Kámán helyére. Winters hamarkodik el egy dobást, majd Wilson hagy ki egy hármast.

8. perc: Sales hármasa után padlón a ZTE KK: 3-37. Thomas rálép a hármasvonalra, így kettőt ér a dobása, de legalább benn van: 5-37. Winters hármasa nem jó.

9. perc: Időt kér a hazai csapat. Williams készül büntetőkhöz, miután Winters szabálytalanul állította meg. Már 7 pontja van a bajnoknak: 7-37. Williams szerez labdát, majd Thomas kosarat: 9-37.A  vendégeknél most Horti játszik Sales helyén, ő dob könnyű kosarat: 7-39.

10. perc: Thomas kapkod el egy dobást, támadnak a vendégek. Morgennek üt oda valaki. Morgen első büntetőjét dobja csak be: 9-40. Kámán hármasa nem jó. Így most már tény, hogy egy számjegyű lesz a ZTE 1. félidei teljesítménye. A félidőt Tóth Péter hármasa zárja: 9-43. Döbbenet Zalaegerszegen!

A ZTE KK sportigazgatója, Bodrogi Csaba a féildőben elmondta, hogy játékoskarrierje során és vezetőként sem fordult vele elő ilyen: - Döbbenet! Nem tudok mit mondani, a csapat játéka teljesen szétesett, a mérkőzés elején üres helyzetekben hibáztunk nagyon sokat. Ezek a dobások máskor be szoktak menni, most sajnos nem sültek, és ez elvette a kedvét a csapatnak. Nagyon bízom benne, hogy a második félidőben egy másik gárdát láthatunk.

Tény, a ZTE KK az utóbbi időben elszenvedett pár vereséget,  de végig partiban volt ellenfeleivel, a mai esti mérkőzésen azonban ez nem mondható el, a csapat kritikán aluli dobóteljesítménye és a hozzáállása sem megfelelő.

A ZTE mezőnydobási pontossága 12%, ilyen mutatóval az NB III-ban sem lehet mérkőzést nyerni. A vendégek lubickolnak, elsősorban Sales és Winters húzza az atomvárosiak szekerét. A Paks egyelőre méltó revansot vett az előző szezonbeli bajnoki fináléért...


3. negyed:

1. perc: Megkezdődött a 2. félidő, stílszerűen egerszegi labdaszerzéssel. Kámán szerzi vissza a játékszert, majd Thomas dob hármast üres helyzetből: 12-43. Kovács hagy ki ziccert.

2. perc: Williams száguld át a pályán és dob kosarat. 14-43. Morgen marad egyedül és vágja be a hármast: 14-46. Wilson válasza nem késik: 17-46.

3. perc: Sales marad egyedül Williamsszel, aki könnyedén bedobta, azonban Williams válasza sem késett: 19-48. A ZTE két perc alatt több pontot dobott, mint az egész első félidőben. Sales dobja be emberrel együtt a kettesét, Wilsonnak sajnos ez már a 4. hibája. Az ő helyére Tóth Ádám áll be. Sales a plusz büntetőt is magabiztosan bevágja: 19-51.

4. perc: Kámán hárompontosa nem jó. Kovács dob nagyon könnyű kosarat: 19-53. Gáspár hármasa után: 22-53. Kovács használja ki gyorsaságát, és dob ziccert: 22-55. Potyognak a kosarak.

5. perc: Williams veri meg egy az egyben Morgent: 24-55. Sales hagy ki ziccert, majd Gáspár homálya után Thomas adja el a labdát. Ismét Kovács dob gyors kosarat: 24-57.

6. perc: Williams hármasa nem jó, a lepattanó után Tóth Ádám begyötri első hármasát: 26-57. Tóth Ádám begyűjti 4. hibáját. Hodges dobhat büntetőket, majd oldalról jöhet a vendégcsapat, miután szándékos hibát fújtak Tóth Ádám ellen. A ZTE-ben a pályán Baki és Vertetics. Kámán szerez labdát, majd hármasával: 29-59 az állás. Időt kérnek a vendégek. A ZTE egész pályás letámadásra jön ki, így próbálják hibára késztetni a vendégeket

7. perc: Salesszel szemben Kámán szabálytalan, ez neki is már a 4. hibája. Helyére Thomas áll be játszani. Sales dobhat büntetőket. Csak az egyiket dobja be: 29-60. Tóth Ádám homálya után Morgené a "lepattanó". Ismét Morgen hibáz, de Winters visszateszi a kosárban a rendkívül rossz dobást: 29-62. Williamsszel szemben Kovács szabálytalan. Tóth Ádám helyett Tóth Gergely

8. perc: Williams hármasa nem jó, Tóth Gergelyé a lepattanó. Winters hibája után oldalról jöhet a ZTE. Thomas triplája a semmiből jön, de jókor: 32-62. Hodges ziccerrel válaszol. 32-64. Ismét potyognak a kosarak, most Williams dob ziccert: 34-64.

9. perc: Morgannel szemben Thomas szabálytalan. A Paks jól megkomponált támadásai ellen nincs ellenszere a ZTE-nek. Morgen mindkét büntetőjét bevágja: 34-66. Gáspár középtávolija nem jó. Támadnak a vendégek. Körtélyesi hármasával: 34-69.

10. perc: Thomast csapdázzák le a paksiak, majd Winters dobhat büntetőt Gáspár hibája uátn. Mindkettő benn van: 34-71. Winters is begyűjti 4. hibáját, oldalról jöhet a ZTE. Thomas ismét bevága  triplát, az ő játékára nem lehet panasz. 37-71. Gáspár szerez labdát Hodgestól, majd Vertetics üres helyzetből hibáz hármast. Kovács kosarát iskolajáték előzi meg: 37-73. Ez a negyed vége.

 A ZTE próbálja menteni a menthetőt, de az óriási hátrány olyan dolgokra kényszeríti rá, hogy nem tud közelebb férkőzni a paksiakhoz.

4. negyed:

1. perc: Hodges-Horti 2-2 után utóbbi a pontszerző: 37-75. Williams lép el könnyedén ellenfele mellett és dob könnyű kosarat: 39-75. Gáspár 2. hibája után oldalról jöhet a vendéggárda. Winters rossz dobása után támadhat a ZTE.

2. perc: Kámán hármasa után: 42-75. Wilson kipontozódik, a helyén Tóth Ádám játszik tovább. Kámán kipontozódik, a helyén Baki játszik. Hodges dob kosarat alapvonali bedobás után, majd Thomas újabb triplájának tapsolhat a közönség: 45-77. Körtélyesi sarokból nem talál be.

3. perc: Williams betörését Tóth Péter szabálytalanul állítja meg. Thomas veszíti el a labdát, majd Williams szabálytalansága után oldalról jöhet a Paks. Thomas lemegy, a helyén Vertetics. Körtélyesi lépi el, támadásban a ZTE. Tóth Ádám kosarával 30-ra jön fel a ZTE: 47-77. Baki ügyesen csapdázza le Verteticcsel Hodgest, így újra a ZTE támadhat. Tóth Ádám veri be a labdát: 49-77.

4. perc: Winters hármasa nem jó, újra támadhat az egerszegi gárda. A vendégek időt kérnek. Úgy tűnik, a ZTE-t még az ág is húzza, ugyanis Thomast ápolni kell a kispadon. A talpa sérülhetett meg. Gáspár triplája után. 52-77. A ZTE most nagyon elszántan kosárlabdázik. Tóth Ádám is kipontozódik! Tóth Gergely áll a helyére. Thomas újra  a pályán, ezek szerint nem olyan súlyos a sérülése... Sales dobhat bünetőket. Az egyik jó csak: 52-78.

5. perc: Gáspárral szemben Pavlik szabálytalan, oldalról jöhet a ZTE. Tóth Gergelytől szerez labdát a vendégcsapat. A ZTE nagyon elszántan védekezik. Ez nagyon nem ízlik a vendégcsapat, visszajátszás után támadhat a ZTE. Baki hármasával 55-78. Baki Gergő elképesztő harcosan játszik. Védekezik, támad, mikor mire van szükség. Vertetics hibája után Kovács dobhat büntetőket. Mindkettőt bevágja: 55-80.

6. perc: Baki most megcsinálja magának a helyzetet, de nem tudja bedobni, azonban a labda marad a bajnoknál. Gáspár hármasa nem jó, újabb labdaszerzés, majd Thomas zsákolása után. 57-80. Körtélyesi kosarával: 57-82.

7. perc: Tóht Gergely hármasa most nem jó, majd Sales veszít labdát Bakival szemben, azonban a bírók visszaadják a Paksnak, kissé érthetetlen módon. Körtélyesi újabb pontjával: 57-84. Thomas kihagyja a hármast, a lepattanó Hodgesé.

8. perc: Baki szerez lepattanót Kovács elhibázott ziccere után, majd ugyanő adja el. Hodges 57-86-ra módosítja az állást. Gáspár 3. triplája után: 60-86.

9. perc: Thomas szerez labdát, majd dob szép kosarat: 62-86. A vendégek időt kérnek. A ZTE 2. félidei játékában tükrében teljesen érthetetlen az első játékrész összeesése. Erre a kérdésre nyilván a szakvezetés fogja megadni a választ. Bödör Bence is a pályán. Sales dobhat büntetőket, miután Vertetics ráesik. Mindkettőt bevágja az amerikai óriás: 62-88, aki le is megy, számára ezzel véget ért a mérkőzés. Rossz passz után Thomas veszít labdát, azonban a Paks is elkapkodja  a dobást.

10. perc: Gáspár 4. hármasa után: 65-88. A vendég oldalon már a "Szép volt fiúk!" rigmust hallahatjuk. Hodges büntetőivel: 65-90. Gáspár most kihagyja a hármast. Hodges nem hagyja ki a kettest: 65-92. Vertetics dobhat büntetőket. Mindkettőt bedobja: 67-92. Stílszerűen Hodges triplájával ér véget a mérkőzés, ami 67-95-ös végeredménnyel zárul.

 
A meccs összefoglalója, az edzők nyilatkozata itt!

OLDALTÖRÉS: A mérkőzés előzményei

A paksi csapat az előző fordulóban a bombaerős Szolnokot  verte meg a vártnál könnyebben (86-71), míg a zalaiak bár sokáig jól játszottak, vereséggel távoztak Körmendről (82-71). A vendégek győzelem-vereség mutatója 10-2, míg a ZTE KK-nál ugyanez a szám 7-5. „Mindenképp győzni megyünk Zalába, hiszen a finálét ellenük veszítettük el, itt a revans ideje.”- fogadkozott már a szolnok elleni győztes meccs után Kovács Ákos az ASE játékosa az atomvárosiak honlapján. Ehhez nyílván lesz hozzáfűznivalója az egerszegieknek is, hiszen bár az utóbbi három fordulóban rendre vereséget szenvedtek, de tény: mindegyik mérkőzben benne volt a bravúr lehetősége.

A paksi csapat az előző fordulóban a bombaerős Szolnokot  verte meg a vártnál könnyebben (86-71), míg a zalaiak bár sokáig jól játszottak, vereséggel távoztak Körmendről (82-71). A vendégek győzelem-vereség mutatója 10-2, míg a ZTE KK-nál ugyanez a szám 7-5. „Mindenképp győzni megyünk Zalába, hiszen a finálét ellenük veszítettük el, itt a revans ideje.”- fogadkozott már a szolnok elleni győztes meccs után Kovács Ákos az ASE játékosa az atomvárosiak honlapján. Ehhez nyílván lesz hozzáfűznivalója az egerszegieknek is, hiszen bár az utóbbi három fordulóban rendre vereséget szenvedtek, de tény: mindegyik mérkőzben benne volt a bravúr lehetősége.

A paksi csapat az előző fordulóban a bombaerős Szolnokot  verte meg a vártnál könnyebben (86-71), míg a zalaiak bár sokáig jól játszottak, vereséggel távoztak Körmendről (82-71). A vendégek győzelem-vereség mutatója 10-2, míg a ZTE KK-nál ugyanez a szám 7-5. „Mindenképp győzni megyünk Zalába, hiszen a finálét ellenük veszítettük el, itt a revans ideje.”- fogadkozott már a szolnok elleni győztes meccs után Kovács Ákos az ASE játékosa az atomvárosiak honlapján. Ehhez nyílván lesz hozzáfűznivalója az egerszegieknek is, hiszen bár az utóbbi három fordulóban rendre vereséget szenvedtek, de tény: mindegyik mérkőzben benne volt a bravúr lehetősége.

A hazaiaknál továbbra is sérült Vojvoda, Tóth Ádám és Kinter - rájuk minden bizonnyal nem számíthat a ZTE szakvezetése. Ott lesz viszont a csapatban az a Kevin Thomas, aki a körmendi mérkőzésen extrateljesítménnyel vette ki a részét a zalaiak tisztes helytállásából. Az amerikai játékosok játékát amúgy sem érheti kritika, hiszen a vasi meccsen a ZTE KK 71 pontjából 59-et vállaltak be... A mai meccsen szükség lesz a többiek kiugró teljesítményére, ám ott, ahol olyan magyar kosarasok pattogtatnak, mint Kámán Tamás, Gáspár Dávid, Baki Gergő vagy Tóth Gergely joggal várhatjuk a jó játékot! Lássuk az ellent!

Jan Pavlik a paksiak játékmestere, aki nem csak remekül szolgálja ki társait, hanem extra dobóteljesítményre is képes. Az ő csatája Williamssel igazán érdekes csemege lesz.

Mészáros Zalán sérülése miatt nem lép pályára, így valószínűleg több idő jut "Kacsának" vagyis Kovács Ákosnak, aki a Szolnok ellen pontos játékával a mérkőzés hőse lett.

Kettes és hármas poszton a paksiak válogathatnak is a külföldiek közt, hiszen Jibril Hodges vagy Brendan Winters is Horváth Imre rendelkezésére áll. Mindkét játékos nagyon gyors és ponterős, véleményünk szerint előbbi játékára van nagyobb esély.

A négyes poszon valószínűleg Ian Johnson kezd majd. A 12,6-os pontátlaggal bíró, remekül leppattanózó játékos mellett lehet keresnivalója a sokkal gyorsabb Wilsonnak, már ha eredeti posztján tudna játszani a ZTE szőke ásza.

Az ötös poszt nem lehet másé, mint Brooks Sales. A 209 centi magas center a bajnokság legjobb lepattanózója, és meccsnkénti 18,2 pontja sem lebecsülendő... A Houston Rockets korábbí spílere mára a bajnokság legértékesebb játékosa lett, őt talán még Bádernél is nehezebb lesz tartani a centereit nélkülöző hazaiaknak. Sales a Szolnok elleni meccsen 18 pontot dobott és 17 (!) lepattanót szerzett...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!