Kosárlabda

2010.11.02. 11:00

Megvan az ötödik - így látta Völgyi Péter (videóinterjú)

Az első döbbenet után, miután kiderült, hogy Williams megsérült bemelegítéskor, a ZTE KK magára talált, és irányítója nélkül is előnnyel vonulhatott pihenőre félidőben. A második játékrészre visszatért az amerikai, de ez a mérkőzés így sem volt sétagalopp...

Urbanics Pál

Zalakerámia ZTE KK - Marso-Vagép NYKK 90-75 (18-15, 24-15, 16-29, 33-16)

Zalaegerszegi Városi Sportcsarnok. Jv.: Bodnár, Bognár, Benedek (Bodrogváry).

Kezdőötösök:

ZTE: Williams (11/3), Vojvoda (22/18),  Kámán (10/6),  K. Wilson (13/3), Tóth Á. (20). Csere: Gáspár (6), Williams (11/3), Tóth G. (6/6), Vertetics (3/3), Baki (-)

NYKK: Savic (4), Mohácsi (3/3), Marshall (17/3), Sitku (21/9), Lekli (18). Csere: Sztojakovics (10/3), Szarvas (-), Siska (-), Nagy (-)

A mérkőzés kezdete lőtt 10 perccel sajnos szomorúan tekinthetünk végig a sportcsarnok lelátóján, ugyanis egyelőre félháznál nem lehet nagyobb látogatottságról beszélni. Reméljük, a sikerekkel megjön a szurkolók kedve is a meccsre járáshoz, ugyanis az már most látszik, hogy a ZTE-nek idén is erős csapata van, és a fiúk mindent megtesznek azért, hogy szórakoztassák közönségüket. 

A vendégeknél pályára fog lépni az a Sitku Ernő, aki 38. életévében jár már, ugyanakkor - akárcsak a jó bor - az évek számával egyenlő arányban nemesedik játéktudása. Ki ne emlékezne a 90-es években lejátszott óriási Budapesti Sólymok - ZTE döntőkre, amikor annyi borsot tört Polsterék orra alá a center. De itt lesz a szlovén Brane Savic is, akit sokan a legjobb Magyarországon játszó irányítónak tartottak, egészen addig, amíg meg nem ismerték a ZTE akkori 6-osát, akit Louis Hinnant névre kereszteltek. Persze a ZTE-nek most is van irányítója, és az eddig lejátszott mérkőzések alapján elmondható, a népszerű bajnok Byrd által magasra feltett mércét képes akár még át is ugrani. Természetesen Lorenzo Williamsről van szó. Az ő és Savic párharca óriási csemegének ígérkezik a mai mérkőzésen.

A találkozó kezdetére azért elmondhatjuk, hogy idén először szépszámú közönség látogatott ki.

A mérkőzés on-line közvetítése:

1. negyed:

1. perc: A vendégek hozzák fel feldobás után a labdát, és a ZTE-nél Lorenzo Williams nem játszik! A helyén Vertetics a kezdőcsapatban. Az első kosár szerzője Savic hárompontosból, amire Tóth Ádám válaszolt: 2-3.

2. perc: Savic tör be a ZTE palánkja alá, de nem sikerül beforgatnia védőjét, így Vojvodánál a labda. Amint megtudunk valamit Williamsről, megírjuk. Annyi bizonyos, a mérkőzés előtt még melegített társaival. A ZTE eladja a labdát, Marshallal szemben pedig Vertetics szabálytalan. Büntetők következnek. Marshall mindkettőt bedobja: 2-5 Vojvoda irányítja a csapatot.

3. perc: Tóth beverekszi magát a palánk alá, és Sitku mellől szerez szép kosarat. Sitku Wilsont forgatja be: 4-7. Sitku hárompontosa után 4-10.

4. perc: Leklivel szemben szabálytalankodik Vojvoda, így kettőt dobhat az ellenfél centere. Mindkettőt kihagyja, a labda a hazaiaknál. Vojvoda hárompontosa lejön, fordulnak a vendégek, Vertetics már a harmadik hibáját szedi össze, így a helyére Gáspár áll. Miután megvannak a ZTE csapatfaultjai, Marshall dob büntetőket. Az eredmény: 4-12. Kámán középtávolija lejön, de Vojvoda visszaszerzi a lepattanót. Óriásit küzd a hazai csapat.

5. perc: Vojvoda elhibázott betörése után ismét a Nyíregyháza támad. Gáspár veszi le lábbal Savic passzát, így oldalról jöhetnek a vendégek. Vojvoda szerez lepattanót egy elhibázott Savic-dobás után, oldalról jöhet a ZTE. Gáspár emberrel együtt dobja be ziccerét, és még büntetőt is dobhat, miután Lekli szabálytalankodott vele szemben. Gáspi behinti ezt is: 7-12. Leklinek is a 3. hibája volt, úgyhogy ő is lejön. Marshallt szépen védekezi le Vojvoda, újra  a ZTE-nél a labda.

6. perc: Vojvoda kosarával: 9-12. Sitku középtávolija kimarad, újra a hazaiaknál a játékszer. Gáspárt űzi-hajtja Savic, utóbbinál lát szabálytalanságot a bíró, a hazai játékos kettőt dobhat, amiből egyet be is dob: 10-12. Sitku próbálkozik Wilson mellett: óriási homály.

7. perc: Egy gyönyörű Kámán-Tóth 2-2 után Sitku szabálytalan utóbbival, így Tóth dobhat büntetőket. A vendégek időt kérnek. A szurkolók ráéreztek, hogy segítségre van szüksége a hazai csapatnak, óriási hangulat van a városi sportcsarnokban. Tóth egyik büntetőjét sem dobja be. Wilson óriási sapkát oszt ki Nagynak, Kámán első hárompontosával vezet a ZTE: 13-12.

8. perc: Sitku válasza lejön, a labda Gáspárnál. Wilson nem tudja közelről bedobni, viszont Tóth leszedi a lepattanót. Wilson újra hibáz, a labda marad a ZTE-nél, mert nyíregyházi kézről megy ki.

9. perc: Vojvoda hárompontosa lejön, akárcsak Nagyé. A labda Vojvodánál. Tóth Gergely a pályán Wilson helyett. Tóth Gergely triplával mutatkozik be: 16-12 a ZTE-nek. Marshall szerez szép pontot Kámán mellől: 16-14.

10. perc: Ismét Tóth Ádám dobhat büntetőket. Mindkettőt bevágja: 18-14. Vojvoda 2. hibája után Sztojakovics dobhat két büntetőt. Az egyik jó: 18-15. A ZTE eladja a labdát, a vendégek támadásban. Savic átlépett a túloldalra, visszajátszás. Gáspár középtávolija lejön, 18-15 a negyed vége.

2. negyed:

1. perc: Támad a ZiTE. Vojvoda elcsúszik, de még így is tovább tudja adni a labdát Kámánnak, aki a dudaszó pillanatában dob egy triplát: 21-15. Marshall válasza nem késik, igaz ő csak duplából eredményes. 21-17.

2. perc: Vojvoda Savic mellett dob gyönyörű kosarat: 23-17, majd egy Marshall-Lekli 2-2 után utóbbi eredményes: 23-19. Gáspár dobása lejön, már Savicnál a labda, aki ellépi, így visszakerül a hazaiakhoz.

3. perc: Ne felejtsük el, a ZTE egy légióssal veszi fel a harcot a 3 külföldivel felálló Nyíregyháza ellen. Gáspár passzáról lemarad Wilson, így most a vendégeknél a labda. Sitku hint egy középtávolit Wilson mellett: 23-21. Vojvoda vezeti ki a labdát, ő egy kicsit el is fárad, le is ül, a helyén a 3 hibával játszó Vertetics.

4. perc: Marshall nagyon rövid triplája után Gáspár szedi le a lepattanót, majd viharzik át a másik térfélre. Vertetics hárompontosa után 26-21 az állás.

5. perc: Marshall adja el a labdát, nagyon jól védekezett a ZTE. Kámán tempóhármasa lejön, a labda Gáspáré, akinél támadóhibát látnak a játékvezetők. A nyírségiek jöhetnek. Gáspár helyett Baki a pályán. Wilson védekezett nagyon jól Sitkuval szemben, akinek dobása eljön a gyűrű fölött, azonban a labda marad a vendégeknél. Sitku dobhat büntetőket, miután Wilson szabálytalankodik vele szemben. Mindkettő benn van: 26-23. Verteticsnél a labda, akinek passza után Vojvoda eredményes távolról: 29-23.

6. perc: Lekli válasza nem jó, a lepattanó Vojvodáé, akinek Szarvas üt oda. Oldalról jöhet a bajnokcsapat. Tóth Gergő hármasa most nem jó, azonban a labda marad a ZTE-nél, hiszen Marshall kilép vele. A nyíregyházi edzőknek ez nem nagyon tetszik, ugyanis protestálnak a bíró döntés ellen. Vojvoda középtávolija lejön, Savicnál a labda. Szépen megjáratják a labdát a vendégek, de Sitku hármasa lejön.

7. perc: Baki bontja a védelmet, majd Wilson szerez kosarat. Sportszerűtlen hibát fújnak a játékvezetők Völgyi Péter ellen. Sitku dobhat büntetőket. Mindkettő benn van: 31-25. Támadásban marad a Nyíregyháza. Sitku ziccere lejön, Wilsonnál a lepattanó. Vojvodánál pedig a hármas: 34-25 az állás. Időt kér a vendég csapat.

8. perc: Savic távoli kísérlete lejön, Kámáné a lepattanó, majd ő is próbálkozik távolról, nem jó, Tóth Ádámé a lepattanó. Gáspár dob szép kosarat, de támadóhibát fújnak neki. Úgy látszik, a játékvezetők nincsenek tisztában az új játékszabályokkal. Ugyanis az ütközés az a védett területen belül volt. Az állás: 36-25.

9. perc: Gáspár hagy ki üresen egy triplát,  majd Sztojakovics hint egyet: 36-28. Vojvoda újabb hármasával: 39-28.

10. perc: Sztojakovics dob szép kosarat: 39-30. Vojvoda következő triplája: 42-30. Elképesztő formábaj játszik a fiatal klasszis. A következő hárompontos-kísérlete lejön. A félidő vége: 42-30.

A félidőben megtudtuk Bodrogi Csabától, a ZTE KK sportigazgatójától, hogy Williams dereka húzodott meg bemelegítéskor egy zsákoláskor, így az amerikai fiút ezekben a percekben is masszírozzák, nem elképzelhetetlen, hogy a második félidőben pályára fog lépni.

A félidei statisztikák:

A ZTE elképesztő fölényben van a palánkok alatt, hiszen 19-9-re nyerte a lepattanóharcot. A hárompontosokat 50%-os pontossággal dobják a hazaiak, 16 kísérletbőn 8-szor voltak eredményesek. A vendégeknél ugyanez a szám 12-ből 3. A mezőnypontosság a hazaiaknál 45%, míg a vendégeknél 39%. A ZTE remekül megoldotta irányítójának pótlását, és Vojvoda ponterősségének köszönhetően magabiztos előnyre tett szert. A hazai csapatban remekül játszik Gáspár Dávid is, aki maximálisan rászolgál a pályán töltött percekre. A vendégeknél Marshall és Sitku viszi a prímet. Savic levédését nagyon jól kitalálták a hazaiak, a vendégek villámléptű irányítója nem dobott még kosarat, és csak 2 gólpasszt jegyezhetett föl.

 

3. negyed:

1. perc: Williams a pályán. Sitku szerzi az első pontot a negyedben: 42-32. Tóth ejti ki a kezéből a labdát, támadhatnak a vendégek. Sztojakovics dobhat büntetőket. Mindkettő benn van: 42-34.

2. perc: Wilson hárompontosa lejön. Kámán kap egy kis pihenőt, az előbb befújták a 3. hibáját. Baki játszik a helyén. Sitku óriási homálya után Williams kezében a labda, akinek leosztása után Wilson hagy ki egy hármaskísérletet. Williams visszaszerzi a labdát és bedobja: 44-34. Marshall válasza nem késik: 44-36.

3. perc: Wilson veszíti el a labdát, a vendégek támadnak. Lekli dob pontot Tóth Ádám mellett: 44-38. Majd Vojvodánál látnak támadóhibát a kissé furán fújó bírók. Ismét a Nyíregyháza kezében a labda. Savic adja el.

4. perc: Tóth Ádám Sitku mellett dob kosarat: 46-38. Vojvoda marad le Marshallról, aki büntet, hármasával 46-41. Wilsonnak ma nem megy távolról, újra kihagy egy triplát.

5. perc: Lekli szerez kosarat Savic labdájából: 46-43. Vojvoda középtávolija lejön, de Tóth Ádám leszedi a lepattanót, majd Williams szerez gyönyörű hárompontost: 49-43. Savic-Lekli 2-2 után utóbbi a pontszerző: 49-45.

6. perc: Baki maradt egyedül a hárompontos vonalon kívül, de kihagyja a dobást. A hazaiak időt kérnek Savic pontja után. Az állás: 49-47. Feljött a vendég csapat. Savic még egy plusz büntetőt is dobhat, de ez kimarad, a labda a hazaiaknál. Tóth Gergely hármasával: 52-47.

7. perc: Sitku válasza most nem késik sokat: 52-50. Sitku üt oda Vojvodának, a hazaiak oldalról jöhetnek. Tóth Ádámá ismét szépen veri meg Sitkut. Savic most hibázott, majd pedig Baki dob, nagyon rövidet. Sitku újabb hármasával már 54-53.

8. perc: Tóth Ádám zsákol: 56-53. Baki zseniális passzt adott. Tóth Ádám kioszt egy prakkert Leklinek, majd Tóth Gergő a sarokból hibáz triplát.

9. perc: Marshall kosarával ismét csak 1 pont a különbség: 56-55. Újabb brutális Tóth-zsákolás: 58-55.

10. perc: Sitku egyelőre most tarthatatlan, most középtávolijával zárkózik a Nyíregyháza: 58-57. Először vezet a Nyíregyháza Savic két büntetőjével: 58-59.  Támadásban a ZTE. A játékvezetők furcsa felfogásban bíráskodnak, bár erről egészen más a véleménye a szurkolóknak, akik szerint csak 3 h... Williams tör be, de kihagyja a ziccert, a játékvezetők újra megállítják a játékot. Kis tanakodás után kiderül, hogy a labda maradhat a hazaiaknál. Ilyen az, amikor a bírók főszereplővé válnak egy mérkőzésen. A jellemző kép, hogy mindkét vezetőedző széttárt karokkal csodálkozik az ítéleteken. Egyikőjük sem érti, hogy mit csinálnak most a fekete ruhások. Marad a labda a ZTE-nél. Williams triplájával 61-59. Marshall kihagyja a távolit, így ez a 3. negyed vége.

A sportcsarnok órájával gondok adódtak, lehet, hogy már az éjszakai óraátállításra készül a szerkezet...

Az eredményjelző 58-59-et mutat. Levontak 3 pontot a ZTE-től!

4. negyed:

1. perc: Wilson kosarával 60-59. Lekli is eredményes: 60-61. Gáspár adja el a labdát, majd Lekli szerez újból kosarat: 60-63.

2. perc: Williams betörése után: 62-63. Vojvoda jön be Gáspár helyett. Savic elképesztő homálya után támadásban a ZTE.

3. perc: Tóth Ádám kosarával újra a ZTE-nél az előny, a ZTE centere büntetőt is dobhat. Marshall volt szabálytalan vele. 65-63 az állás. Lekli gyötri be a Nyíregyháza egyenlítését: 65-65. Sitku szabálytalankodik Tóth Ádámmal szemben, neki ez a 4. hibája, le is megy, a helyén Nagy. Tóth Ádám dobhat büntetőket. Az első nem jó, a második hibátlan: 66-65.

4. perc: Marshall fut bele Williamsbe. Támadóhiba, neki is a 4. Wilson veri meg egy az egyben Nagyot, kihasználva erőfölényét: 68-65. Lekli most kihagyja a ziccert, így a ZTE támadhat. Vojvoda varázsol egy triplát nagyon távolról: 71-65. Vendég időkérés.

5. perc: Kámán szerez labdát, majd Vojvoda behinti a 6. hárompontosát: 74-65.

6. perc: Sztojakovics kosarával. 74-67. Williams csodálatos leosztása után Wilson első hármasát láthattuk. 77-67. Sztojakovics nem tud befordulni Wilson mellett, de a labda marad a Nyíregyházánál, Sitku kosarával: 77-69. Ő már 23 pontos.

7. perc. Wilson gyönyörű duplájával: 79-69. Sitku most nagyon rossz ütemben dob, a labda a ZTE-nél. Vojvoda álompassza után Kámán dob könnyű kosarat: 81-69. A vendégek időt kérnek.

8. perc: Lekli újabb kosarával 81-71. Kámán szép kosara Mohácsi mellől: 83-71. Szarvas elrontott dobása után Williams dob kosarat: 85-71.

9. perc: Lekli emberrel együtt dobja be, a büntetője viszont rossz: 85-73. Tóth Ádám zsákolja be Williams lecsorgó labdáját: 87-73. Tóth 20 pontos.

10. perc:  Wilson két büntetőjével: 89-73. Marshall zsákol elementális erővel: 89-75, majd pedig Lekli szereli gyönyörűen Tóth Ádámot. Sztojakovics dobása rossz. 2 mp-cel a vége előtt  Williams dobhat két büntetőt. Az első nem jó. A második beszédül. A vége: 90-75.



További eredmények:
KONECRANES-Salgótarján - Kis-Rába menti Takarék Soproni KC 86-105 (27-31, 29-21, 12-34, 18-19)
Dél Konstrukt-SZTE-Szedeák - Kecskeméti KSE 84-94 (11-18, 17-29, 30-23, 26-24)
Atomerőmű SE-Albacomp 64-67 (13-19, 19-18, 9-13, 23-17)
Pécsi VSK-PANNONPOWER - Kaposvári KK 82-76 (23-14, 18-26, 20-18, 21-18)    
MJUS-Fortress Körmend - Szolnoki Olaj 70-80 (20-14, 20-23, 9-21, 21-22)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!