Kosárlabda

2010.05.10. 08:40

A döntő küszöbén a ZTE, győzelem a Tisza partján (Interjúkkal, képgalériával frissítve!)

A ZTE remek csapatmunkát bemutatva, óriási küzdelemben múlta felül szolnoki riválisát. Idegenbeli győzelmével a ZTE a döntő küszöbére került, hiszen elég kedden hazai pályán megverni a Szolnokot, és 15 év után újra bajnoki döntőt játszhat a Zala megyei gárda.

Urbanics Pál

Ahogy Pór Péter fogalmazott a szerdai mérkőzés után, sok múlhat azon, hogy játékra jelentkezik-e a hazaiaknál Fodor Márton és Szabó Péter. Nos, a melegítéskor mindkét játékoson mezt látunk, úgyhogy ez a kérdés el is dőlt, játszani fognak a ZTE ellen. A Szolnok számára ez az utolsó szalmaszál lehet, hiszen ha az egerszegi kékek nyerni tudnak a Tiszaligeti Sportcsarnokban, akkor kedden Zalaegerszegen akár a döntőbe jutást is kiharcolhatják. A ZTE csapatában mindenki melegít, így a derékbántalmakkal küszködő Watson is, meglátjuk, mire lehet képes az amerikai dobógép.

Szolnoki Olaj KK – Zalakerámia ZTE KK 68-77 (19-24, 23-14, 14-18, 12-21)

Tiszaligeti Sportcsarnok

Jv.: Bodnár P., Ádám J., Farkas G. (Gincsai)

Várható kezdőcsapatok:

Szolnok: Fodor 7/3, Aleksic 14/6, Vesztergom 6, Báder 6, Barro 11. Csere: Váradi 9/3, Rice 15/9, Szabó -.

ZTE: Hinnant 14/3, Watson 27/12,  Kámán 9/9, K. Wilson -, Trepák 8/6. Csere: Baki 11/9, Tóth 4, Gáspár 4, Timberlake -.

Pór Péter: Nem tudtuk az egerszegiek hárompontosait kivédekezni, amikor kellett volna. A ZTE a 2. félidőben nagyon agresszíven védekezett, és minden egyes pontért nekünk meg kellett szenvedni. A ZTE most is bizonyította, hogy a mezőny legstabilabb együttese.

Völgyi Péter: Küzdelmes, nehéz mérkőzésen vagyun túl. Az első félidőben ha nem rontunk ziccereket, előbb is eldönthettük volna a találkozót. A Szolnok küzdött, de a fiúknak ismét a helyén volt a szívük és az eszük. Nagy esélyünk van a 3. győzelmet is megszerezni és továbbjutni.

Calvin Watson: - Nagyon erős ellenfelet sikerült legyőznünk saját pályáján, óriási küzdelemben. Sérülésem még nem jött rendbe, de próbáltam nem magammal, hanem a játékkal foglalkozni, hogy újabb szép győzelemhez segíthessem csapatom.

Baki Gergely: - Az utóbbi időben nem nagyon jött össze nekem a jó játék, így most nagyon boldog vagyok, hogy ilyen jól sikerült ez a meccs. Ettól függetlenül ez a győzelem nem az én érdemem, hanem a csapat diadala, hiszen a kritikus időszakokban valaki mindig elő tudott lépni és hozzá tudott adni valamit a játékhoz. Pór Péter érkezése után a Szolnok még nem veszített tétmérkőzést hazai pályán, így ez a győzelem még nagyobb fegyvertény. Hozzáteszem, hogy idén mi a bajnoki címért megyünk, úgyhogy mindenkit meg kell vernünk ahhoz, hogy ez a szép cél teljesüljön. Nagyon remélem, hogy kedden az első mérkőzéshez hasonlóan sima meccsen sikerül letudnunk ezt a párharcot, bár ha egy ponttal nyerünk, én annak is örülni fogok. Kicsit bízom abban is, hogy ez a vereség megroppantotta a Szolnokot.

Fodor Márton, a szolnokiak magyar válogatott irányítója: - Végig nagyon kiélezett, szoros mérkőzés volt aminek nagy részét uraltuk is. A végén sajnos a mi dobásaink nem jöttek be, a Zete pedig dobott egy extrát - gondolok itt a Baki Gergőre, aki bejött és gyorsan dobott három hármast, ezzel szinte eldöntve a mérkőzést. Úgy érzem megérdemeltük volna a győzelmet, küzdöttünk, hajtottunk  - ennyire tellett. A Zete egy nagyon jó csapat, nem véletlenül nyerte meg fölényesen az alapszakaszt. Megyünk tovább, megpróbáljuk megnyerni a harmadik mérkőzést Egerszegen. Úgy gondolom, hogy egy teljes csapattal másként alakult volna ez a párharc. Persze még nincs vége, hiszen remélem, hogy az egerszegi összecsapást még kettő követni fogja... 

A remek atmoszférájú Tiszaligeti Sportcsarnok a mérkőzés kezdetére teljesen megtelt, egy gombostűt sem lehet leejteni a lelátókon. Egerszegről is szép számmal érkeztek szurkolók, kb. 100-150-en tették meg a 350 km-es távot, hogy győzelemre buzdítsák a csapatukat. A mérkőzés remek hangulatban fog telni, ezt már a kezdés előtt 2 perccel is elmondhatjuk.

1. perc: A Szolnok hozza el a labdát. Vesztergom testcsel után szép kosarat dob Kámán mellett: 2-0. Trepáktól lop labdát Barro, Aleksic triplája lejön. Báder visszaszerzi a lepattanót. Barro kosarával: 4-0.

2. perc:  Hinnant csodálatos kosarával 2-4. Báder viszi be a labdát Wilson mellett, de dobása kimarad. Watson egyenlít: 4-4.

3. perc: Aleksic kettesével 6-4. Trepák adja el a labdát, újra a Szolnok jöhet. Fodor-Báder összjáték után az utóbbi a pontszerző: 8-4. Nagy nyomás alatt játszik a ZTE. Az ellenfél szurkolótábora parázs hangulatot teremt. Trepák gyönyörű hármasa hűti le a hazaiakat: 7-8.

4. perc: Barro dobása lejön. Hinnanttel Vesztergom szabálytalan. Watson hárompontosával veze a  ZTE: 8-10. Wilson személyi hibája után oldalról jön a Szolnok. Watson szerez labdát, Hinnant kihagyja a ziccert.

5. perc: Fodor hibája után újra a ZTE támadhat. Kámán belekezdett, hármasával 8-13. Watson első hibája után oldalról jöhet a Szolnok. Aleksic triplája lejön, Kámán kezében a labda. Watson dobása nem jó, Trepák és Barro megy a labdáért, utóbbi szabálytalan, a hazai közönség szerint nem az. Időkérés.

6. perc: A ZTE jöhet oldaról. Watson passza nem jó Tóthnak, a hazaiak támadhatnak. Fodor triplája lejön, a ZTE támadhat. Kámán helyett Gáspár a pályán. Utóbbi haggadt dobással mutatkozik be: 8-15.

7. perc: Rice dobhat büntetőket, pontjaival az állás: 10-15. Kámán újabb triplájával: 10-18. Vesztergom, majd Rice is hibázik, de a labda marad a szolnokiaknál.

8. perc: Tóth hibája után Barro dobhat. Mindkettő jó: 12-18. Hinnant helyett Timberlake a pályán. Watson hármasa lejön, Tóth visszaszerzi a lepattanót. Timberlake rossz dobása után újra Tóth szerzi vissza a lepattanót, aki ellen szabálytalankodik Rice, így dobhat. Az első nem jó, a második benn van: 12-19. A ZTE agresszív védekezésével egyelőre nagyon nehezen boldogul a Szolnok, viszont sok támadólepattanót szereznek, ezúttal Szabó. Baro begyötri: 14-19.

9. perc: Váradi első hibája után Watson dobhat büntetőket. Mindkettő hibátlan: 14-21. Aleksic elhibázott triplája után újra támadhat a vendégcsapat. Tóth nagy ziccert hibáz, majd pedig Váradi dobhat Watson második hibája után. A pályáról lejövő Tóthot Trepák váltja, akinek jut ideje még arra is, hogy megvigasztalja fiatal társát. Váradi büntetői jók: 16-21.

10. perc: Timberlake hozza fel a labdát, Vesztergom szerzi meg, de nem tudják ponttal befejezni az akciót a hazaiak. Gáspár hibáz ziccerben, marad 16-21. Timberlake lemarad Rice-ról, aki bedobja első triplját: 19-21. Gáspár hármasa lejön, Kámán 3. triplját dobja, így az állás az első negyed végén: 19-24.

2. negyed:

1. perc: Támadásban a ZTE, de lejár a támadóidő. Gáspár nem hagyja felhozni a labdát Fodornak, Timberlake ezúttal is lekésik emberéről, Báder könnyű kosarat szerez, Gáspár nem késik a válasszal: 21-26.

2. perc: Báder kihagyja a triplát. Hinnant dobását Trepák segíti vissza: 21-28. Báder zsákolása után 23-28.

3. perc: Kámán kihagyott ziccere után újra a hazaiak támadhatnak. Aleksic hárompontosa ismét hosszú, Hinnant is hibáz, igaz, ő közelről.

4. perc: Gáspár helyett Watson a pályán. Hinnant-Watson alley-oop-ja ezúttal nem sikerül. Aleksic dobhat hármat, miután Timberlake szabálytalankodik vele dobás közben. A 40 éves öreg róka csak kettőt dob be: 25-28.

5. perc: Timberlake elhibázott dobása után Fodor dob kosarat: 27-28. Időt kér a ZTE. Gáspár és Wilson újra pályán. Timberlake és Kámán pihen. Aleksic üt oda Tóthnak, neki ez a második hibája. Trepák hármasa ezúttal kijön. Rice triplájával vezet a Szolnok: 30-28.

6. perc: Trepák ellen fúj a bíró támadóhibát. A ZTE letámadja a hazaiakat. Wilson harmadik hibáját is begyűjti. Helyén Kámán játszik tovább. Aleksic nagyon rövidet dob, a labda Hinnanté. Watson homályt dob, így marad az eredmény.

7. perc: Rice lehetetlen kosarat dob: 32-28. Watson ellen támadóhibát fúj a bíró, elég érdekes felfogásban. Váradi triplájával már 35-28.

8. perc: Óriási a kapkodás a pályán, és a ZTE nem tud átlépni egyelőre a 28 ponton, már 6 perce nem talál be a kosárba. Időkérés. Gáspár agresszív védekezésének eredménye egy majdne-labdaszerzés, de marad a labda a hazaiaknál. Watson labdaszerzés után zsákol egyet: 35-30. Fodor pontjával 37-30.

9. perc: Watson újabb kosarával 37-32. Barro gyötri be a labdát Tóth mellett: 39-32. Watson gyönyörű hárompontosával 39-35-re jön fel a ZTE. Nagyon jól játszik az amerikai.

10. perc: A ZTE védekezésének eredménye, hogy lejár a 24 mp-es támadóidő a Szolnoknak, a vendégek jöhetnek. Watson újabb triplájával 39-38. Az amerikai fiú 17 pontos. Rice hárompontosával 42-38. Timberlake válasza nem jó. A félidő állása: 42-38.

Az első félidő azt hozta, amire számítottunk, egy végletekig elszánt Szolnok küzd az életben maradásért, vagyis az elődöntőért. A ZTE KK az első negyedben parádés játékkal kényeztette ide látogató szurkolóit, míg a második etapban a közönség támogatását élvező hazaiak akár nagyon el is húzhattak volna, hiszen a ZTE 6 percig nem tudott kosarat dobni. Ekkor azonban jött Calvin Watson, aki remek kosaraival hozta vissza a meccsbe a vendégeket. A második játékrészben még bármi megtörténhet, így akár az is, hogy a kékek győztesen térnek haza hosszú túrájukról.

3. negyed:

1. perc: Aleksic elhibázott dobása után tovább támad a Szolnok. Most Fodor triplája jön le. Watson betörése után 42-40. Aleksic újra triplát ront, de a lepattanó marad a hazaiaknál.

2. perc: Barro hatalmas zsákolása után 44-40. Kámánn kihagyott triplakísérlete után a hazaiak támadnak.

3. perc: Tűzijáték a ZTE palánkja alatt, Barro, majd Báder hibázik közelről, a lepattanó viszont kicsúszik Wilson kezéből. Trepák labdaszerzése után Watson robog át a pályán, de Vesztergom szabálytalanul megállítja. Oldalról jöhet a ZTE. Ismét véleményes bírói döntés után a szolnokiak jöhetnek. Kámán második személyi hibája után Barro dobhat. A szenegáli óriás kihagyja az egyiket, Báder viszon megszerzi a lepattanót. Vesztergom kosarával: 47-40.

4. perc: Óriási kavarodás után a ZTE vissza tudja szerezni a labdát, de Kámán dobása lejön a gyűrűről. Barro passza elhagyja a játékteret, támadhat a ZTE.

5. perc: Watson elhibázott dobása után támadhat a Szolnok. Barro is hibázik. Tóth beforgatja emberét és szép kosarat dob: 47-42.

6. perc: Váradi szép betörése után 49-42. Watson ellen Vesztergom begyűjti negyedik hibáját. A Szolnok tördeli a játékot, Fodor 3. hibája után Tóth dobhat büntetőket. Az első ezúttal sincs benn, a második viszont csont nélküli: 49-43.

7. perc: Kámán labdaszerzése után Szabó szabálytalankodik Watsonnal szemben, a bíró elfelejt szándékost fújni. Watson csak az egyik büntetőt dobja be: 49-44. Rice nagyon rossz dobása után támadhat a ZTE, Watson ellen Barro szabálytalankodik, neki is a harmadik hibája. Watson dobhat  büntetőket az időkérés után. Kámán helyett Wilson a pályán. Watsonhibátlan büntetői után az állás: 49-46. Watson helyett Timberlake a pályán. Baki szabálytalankodása után Aleksic dobhat büntetőt, mivel megvan az 5 csapat-személyi. Aleksic mindkettőt bevágja: 51-46.

8. perc: Hinnant dob könnyű kosarat, miután lefordul Szabóról. Szabó dobása rossz, Timberlake elképesztő homályt dob válaszként. Váradi dobhat büntetőket, miután Baki szabálytalankodik vele. Mindkettőt bedobja: 53-48.

9. perc: Baki szép triplájával 53-51. Hinnant labdaszerzése után egyenlít: 53-53. Aleksic triplája után 56-53.

10. perc: Tóth bár kiejti kezéből a labdát, Baki visszaszerzi, és legjobbkor dobja második tripláját: 56-56. Baki pontjait nem adja meg a bíró, arra hivatkozván, hogy időközben lejárt a támadóidő. Érthetetlen döntés, az állás így 56-53. Trepák visszaállítja az eredményt. Az állás: 56-56. Ez egyben a 3. negyed vége.

4. negyed:

1. perc: Támadhat a ZTE. Trepák triplája lejön, de a labda marad a ZTE-nél, miután kicsúszik vele együtt a vonalon kívülre. Baki kosarával vezet a ZTE: 56-58. Váradi kilép a pályáról, így újra a ZTE-nél a labda. Hinnant passzát elcsípi Váradi, így most a hazaiak támadhatnak.

2. perc: Fodor hibázik ziccerbe, Watson pedig középtávolról. Aleksic hárompontosával most a Szolnoknál az előny: 59-58.

3. perc: Hinnant veszít labdát, majd pedig szerzi vissza. Báder második személyi hibája után oldalról jöhet a ZTE. Baki hármasa lejön, Kámán visszaszerzi a lepattanót. Kámán triplája ezúttal nem jó.

4. perc: Báder fellöki Bakit, támadóhiba. Baki hárompontosával 59-61. Az egerszegi 13-as remekül időzítette formáját. Fodor ugyanolyannal válaszol, majd pedig Watson is: 62-64.

5. perc: Vesztergom viszi be a labdát, és dobja be Hinnant mellett: 64-64. Watson hármasa ezúttal nem jó. Aleksic kígyózik be a védők között és dob kosarat: 66-64.

6. perc: Hinnant elhibázott dobása után Rice nagyon rosszul dob, így a ZTE ismét egyenlíthet.

7. perc: Hinnant hárompontosával 66-67. Báder nem tud befordulni Trepák mellett. Ismét a vendégek támadhatnak. Watson eladja a labdát, Rice óriásit zsákol: 68-67.

8. perc: Időkérés. Baki újabb hárompontosa: 68-70. Aleksic kihagyja. Kámán magasan kivezett dobása nem jó. Rice ront újabb hárompontos kísérletet. A labda a vendégeknél.

9. perc: Hinnant kihagyja  a triplát. Barro közelről hibáz, úgy tűnik a végére kicsit elfáradtak a csapatok. Watson ellen Barro szabálytalan, neki ez már a 4. hibája. Watson büntetői után az állás: 68-72.

10. perc: Időkérés a szolnokiaknál. Watson ütött oda Vesztergomnak, neki is a 4. hibája.  Vesztergom dobhat. Az első rossz, akárcsak a második. Váradi 2. hibája után Hinnant dobhat büntetőket. Mindkettő a helyén: 68-74. Újabb időkérés. 52 mp-cel a vége előtt a Szolnok támadhat. Baki üt oda Aleksicnek, így oldalról jöhetnek a szolnokiak, Aleksic hármasa rossz, majd pedig Rice-ot blokkolja Hinnant, aki ellen Váradi szabálytalankodik, így az amerikai irányító újra dobhat. Hinnant az egyiket dobja be: 68-75. Váradi elhibázott közeli dobása után Hinnant leszedi a lepattanót, és Vesztergom odaüt neki. Az amerikai újra dobhat. Két jó büntetőjével eldönti a mérkőzést: 68-71. Váradi még elhibáz egy triplát, Watson pedig már nem akar támadni. A ZTE idegenben is győzőtt, így 2-0-ra vezet, és a döntő küszöbére került. A vég eredmény: 68-77.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!