Koncertajánló

2013.07.03. 11:41

Újra útba ejti Budapestet a Suicidal Tendencies

Tavalyi budapesti koncertje után újra Magyarországra érkezik a Suicidal Tendencies. A crossover thrash legenda július 9-én lép fel a Zöld Pardonban.

Gyuricza Ferenc

A Suicidal Tendencies idén márciusban jelentette meg legújabb albumát, az amerikai zenekar most ennek anyagával turnézik Európában. A kiadvány a 13 címet viseli, amely nemcsak az évet jelzi, de többek között arra is utal, hogy a csapat 13 éve nem jelentetett meg új stúdióalbumot, de egyben azt is jelzi, hogy a nagylemezen 13 dal található. A Mike Muir vezette formáció tavaly már hengerelt a Zöld Pardonban, így az akkori nagy sikerű koncert ismeretében nem váratlan, hogy újra útba ejtik hazánkat. Az együttes ezúttal repülőgéppel érkezik Budapestre, hiszen a magyarországi koncert előtt Görögországban lépnek fel.

A Suicidal Tendencies 1981-ben alakult, s eleinte punk zenét játszott, ám az Amerikai Egyesült Államokban akkoriban mindent elsöprő rockzenei hullám hatására dalaikba olyan új elemek kerültek, ami miatt a crossover jelzőt aggatták rájuk. Az 1983-ban megjelent első nagylemezük egyik dalához, az Institutionalized című szerzeményhez forgatták például az első olyan hardcore punk videoklipet, amelyet a Music Television is bemutatott. A nyolcvanas éves második felétől egyre inkább az akkoriban virágkorát élő thrash-metal irányzata felé mozdultak el, olyan klasszikus dalokat készítve, mint a Possessed To Skate, a Trip At The Brain, a How Will I Laugh Tomorrow, a You Can’t Bring Me Down vagy a Send Me Your Money. Eddigi legsikeresebb nagylemezüket 1992-ben jelentették meg Art Of Rebellion címmel, ám ezt követően ismét az underground világ felé fordultak, a minden addiginál agresszívebb Suicide For Life fogadtatása nem is volt olyan kedvező, így a Suicidal Tendencies lendülete megakadt.

A zenekar frontembere, Mike Muir, valamint a csapat akkori basszusgitárosa, a jelenleg a Metallica együttesben játszó Robert Trujillo ekkor hozta létre az Infectious Grooves nevű formációt, amely ugyancsak úttörő volt a maga nemében. Ez a zenekar a funk stílusjegyeit keverte a rock és heavy metal műfajával.

A Suicidal Tendencies egy kilencvenes évekbeli kísérletet követően valójában 2005-ben tért csak vissza, eleinte turnékkal - ennek során eljutottak a Szigetre, de adtak önálló koncertet is Budapesten -, majd idén végre új nagylemezt is megjelentettek. A 13 című korong turnéja újra érinti Magyarországot, a július 9-i koncert előtt tetováló szépségversenyt is rendeznek a Zöld Pardonban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!