Klímavédelem

2012.04.21. 13:40

Nagypáli, az ökofalu: mindig történik valami ''zöld''

Nagypáli - Az energiafelhasználás, így a környezetterhelés csökkentése fontos része a klímavédelemnek, s a falu élen jár ebben.

Hajdu Péter

Nagypáliban mintegy tíz éve kezdődtek az energiaracionalizálást célul tűző fejlesztések. Úttörő szerepet vállaltak sok érdekes, követendő példával. A körjegyzőség tetején levő napkollektor-sor már megszokott látvány. Az önkormányzati intézményeket magában foglaló épülettömb és környezete, túlzás nélkül állíthatjuk, a megújuló energia felhasználásának bemutató központja lehetne. A környezetkímélő szemlélet az önkormányzattól, pontosabban annak vezetőjétől ered, és szerencsére terjed a lakosság körében is.


Folyamatosan korszerűsítették a fűtés technológiáját. Évek óta kitakaríttatják a közmunkásokkal az önkormányzat erdejét. Az erdei hulladékot felaprítják, s magas hatásfokkal működő faelgázosító kazánokban égetik el. A régebbiek mellett egy új, nagy teljesítményű kazánt a közelmúltban helyeztek üzembe. Ez a föld alatti silóban tárolt aprítékot használja fel. De még több, az energiaracionalizálással kapcsolatos intézkedés, pályázat, beruházás történik a faluban, ahol e téren a közeljövőre vonatkozó és távlati tervekben sincs hiány.

- Úgy gondolom, mi már eljutottunk arra a szintre, hogy minden új, illetve hagyományos energetikai modellnél vagy alkalmazásnál előnyben részesítjük azokat, amelyek a klímavédelemhez szükségesek. Minden új fejlesztéskor alapvető szempontnak tekintjük az energiatakarékosságot, a megújuló energiák alkalmazását. Környezetbarát és könnyen rekultiválható anyagokat alkalmazunk, amelyekkel az elhasználódás végén a lehető legkisebb nyomokat hagyjuk a környezetben - mondja Köcse Tibor polgármester, majd így folytatja: - Például a logisztikai központunkban szürkevizet, azaz begyűjtött esővizet is felhasználunk. A rendszer úgy épült meg, hogy kétkörös csőrendszerrel történik a vízellátása egy épületnek, és az egyik vezetékkörben a wc-öblítésre nem ivóvizet, hanem esővizet használunk. Ezzel a módszerrel nem csak spórolunk. Növényeket locsolni is jobb vele, mint a különféle kemikáliákkal tisztított ivóvízzel.

A megújuló energiaforrások anyagi előnyein túl figyelembe vették a településen élők egészségvédelmét. Öt éve betiltották, illetve szabályozott körülmények között engedik a kerti hulladék égetését. Évente két napot jelöltek ki erre a célra.

- Elmondtuk a lakosságnak, hogy ez nem gáncsoskodás, hanem az ő érdekük is. Lehetőséget kínálunk a komposztálásra, és a fahulladék aprítására. A faluház mellett felhalmozott ágat, nyesedéket a lakosság hordta össze, és időnként egy megbízott vállalkozó ledarálja. Bent van már egy pályázatunk egy saját daráló beszerzésére, és a lakosság számára komposztáló ládák beszerzésére is. Pár évvel ezelőtt a gázfűtés kiváltása érdekében felkínáltuk az itt élőknek, hogy az energiafűz ültetvényünkből ingyen alapanyagot, dugványokat adunk, hogy a kertjükben a fűtésrendszerhez ők is megtermelhessék az alapanyagot. Minden kezdet nehéz, de néhányan éltek vele.

Nagypáliban szinte mindig történik valami zöld dolog, az idei egyik újdonság, hogy nemrég napelemes, LED technológiás közvilágítást helyeztek üzembe egy szakaszon. Vezeték sem kellett hozzá, és ha csak kis mértékben is, de ezáltal is csökken valamely erőmű fosszilis tüzelőanyag felhasználása. A teljes közvilágításban is energiatakarékos égőkre váltottak.


A közösségi ház, az önkormányzati épületek felé haladva, feltűnő jelenség vonja magára a figyelmet. Fémoszlopon egy nagy méretű, virágra hasonlító szerkezet áll, azonban tizenhat szirma és a közepe huszonkét nagyméretű napelem.

- Napraforgónak hívjuk, és az országban ez az egy van belőle, ezt is idén helyeztük üzembe. Egy fotovoltalikus napelem csoport, amellyel a hagyományos napelemekhez képest harminc százalékkal nagyobb hatásfokot értünk el. A tartószerkezetébe épített időzítéssel, egy motor segítségével reggeltől estig követi a nap állását. Este pedig automatikusan visszaáll a reggeli helyzetébe - magyarázza a polgármester a szerkezet mellett.

A napelemekből álló napraforgó áramtermelésével optimális esetben az önkormányzati épületegyüttes energiaellátását segíti, és az épületek előtti téren a jelenleg készülő LED-es térvilágítást táplálja hamarosan árammal. Az önkormányzat vásárolt egy elektromos kismotort, amit a falun belül kézbesítésre, az idősek látogatásra használnak. Apróság, szemléletformáló, gesztusértékű ajánlat a lakosságnak, amit kínálnak. Ha valaki ilyen környezetkímélő kis járgányt vásárol, az önkormányzat előtti dugaszoló aljzatból tankolhat magának áramot. A feltöltésre alkalmas elektromos dobozt ezekben a napokban kötik rá a napelemekre. Ez utóbbiak egyébként részei lesznek a hivatal mellett létesülő energetikai bemutató parknak.

- Rövidesen elkészül az országban egy függőleges szélgenerátornak a prototípusa, ami hatásfokát tekintve Európában is a legjobbnak mondható. Fejlesztői most jegyeztetik be a szabadalmat, és ha megtörtént a levédése, itt lesz felállítva - mondta Köcse Tibor. De mindezzel nincs még vége az energiatakarákosság nagypáli történetének.


BIOGÁZ KÉTFÉLE TECHNOLÓGIÁVAL
A településen biogáz előállítását is tervezik, kétféle technológiával. A közelebbi egy fermentációs biogázerőmű létesítése, amit mezőgazdasági, állati eredetű és egyéb, baktériumok által lebontható nyersanyagokra alapoznak, illetve 100–120 hektáron termelt növényekre. A másik megoldás teljesen zárt, pirolízises technológiával, energiafűzre alapozva fog működni. A helyi kis erőmű az elképzelés szerint egy termelési- logisztikai program része lesz, amelyhez feldolgozó üzem is kapcsolódik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!