Keszthely

2016.08.25. 18:02

Változik a doktori képzés

Keszthely – A megváltozó doktori képzés az egyik fő témája a doktoranduszok országos táborának, melynek a Georgikon ad otthont.

Keszey Ágnes

Szinte az összes tudományterület ifjú képviselője jelen van a csütörtök este kezdődött táborban, melyet minden évben máshol rendeznek meg. Idén a Doktoranduszok Országos Szövetsége a Pannon Egyetem Doktorandusz Önkormányzatával közösen szervezte  a  négy napos programot. Utóbbi szervezet elnöke, Szabó Péter lapunknak  elmondta, hogy a résztvevők szakmai kapcsolatokat építhetnek és információkhoz jutnak tanulmányaikkal kapcsolatban. Az elsőéves PhD. hallgatók  publikációs tanácsokat is kaphatnak, szóba kerül  pályaorientáció, karriertervezés és pályázati lehetőségek is. Az ország szinte minden részéről érkezett  közel kétszáz doktorandusz hallgató szabadidős programokon is részt vehet.

A tábor megnyitóján Dr. Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora köszöntőjében kihangsúlyozta: a karokon mindig is fontos szerepet játszott a doktori képzés az intézmény kutató egyetemnek tekinti magát.

Dr. Kőmíves Péter Miklós és Szabó Péter az országos találkozón
Fotó: Keszey Ágnes

A tábor  fő témája a szeptembertől országszerte megváltozó  képzés: az eddigi három éves rendszert a 2+2 éves váltja.

–Az első két évben a doktoranduszok kutatnak és képzésekben vesznek rész.  A félévek végén valamilyen formában beszámolnak: ez lehet vizsga, vagy záródolgozat. A képzés negyedik félévének végén, tehát először 2018 tavaszi szemeszterében kell majd komplex vizsgán számot adniuk a tudásukról. Ez  egy új vizsga lesz, amely a doktori szigorlatot váltja ki - szólt  érdeklődésünkre a megújuló képzés első szakaszáról  dr. Kőmíves Péter Miklós, a DOSZ elnökhelyettese. Eddig nem volt jellemző a formalizált szűrő: az intézmények maguk  határozhatták meg az előremenetel kritériumait. Az új rendszerben, ha a hallgatónak   sikerül a tárgyi ismereteket és a tudományos előrehaladást mérő vizsga, felvételt nyer a második két éves képzésre.

-  Doktorjelöltté válik és kettő  vagy indokolt esetben (ha például külföldi résztanulmányokat,   kutatást folytat, vagy szül) három év alatt az az elvárt, hogy doktori disszertációt adjon be. Ha  ez nem történik meg, a  képzést finanszírozó minisztérium visszatarthatja egy doktorandusz juttatását a doktori iskolától. Tehát nem a doktorandusznak kell visszafizetni, hanem az intézménynek a képzés költségét - részletezte az alelnök, aki úgy véli, ez közös felelősségmegosztás.

-  A doktorandusznak az a felelőssége, hogy sikeresen kutasson, a legtöbbet hozza ki magából. A doktori iskoláknak  és a témavezetőknek  felelőssége van  a doktoranduszok kiválasztásában és   hogy minden segítséget  megadjanak, hogy meg  tudják szerezni a fokozatot - tette hozzá az elnökhelyettes.

A képzés átalakulásával együtt  a doktoranduszok ösztöndíjának összege emelkedik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!