Keszthely

2015.09.06. 15:54

Tekerték, hogy szóljon - Nemzetközi verklifesztivál Keszthelyen

Keszthely – A hétvégén harmadik alkalommal rendeztek nemzetközi verklifesztivált a keszthelyi Fő téren és a sétáló utcában.

Szalay Csaba

A negyvenhét résztvevő 42 géppel négy országot képviselt, a legtöbben Németországból jöttek. A kellemetlen idő ellenére sok bel- és külföldi vendég volt kíváncsi a díszes sípládákra és az énekkel kísért népdaloktól a filmslágerekig terjedő repertoárra.

A találkozó ötletadója és főszervezője a keszthelyi Surber Zeneautomata és Fonográf Múzeum svájci tulajdonosa, Hansjörg Surber és felesége. A kétnapos program összeállítása és lebonyolítása a Keszthelyi Turisztikai Egyesület és civil összefogás eredménye.

Zarres Karl-Heinz Berlinből érkezett Keszthelyre muzsikálni. Fotó: Szalay Csaba

A Kossuth utca elején „igazi" kintornás öltözékben zenélő Zarres Karl-Heinz berlini résztvevőtől hallottuk, hogy egyesületük lapjából értesült már az első keszthelyi verklifesztiválról is, és azóta szívesen jön, mert az itteni közönség nagyon barátságos, érdeklődő, mint említette. A németül Dreh orgel-nak (tekerő orgona) nevezett 35 éves készülékéről elmondta: az alsó részében 31, felül 67 síp és 5 regiszter van. A tekeréssel préseli a levegőt a sípokba, amelyek megszólalását a dallamot tartalmazó lyukszalag vezérli.

Németországban ma is több helyen készítenek különböző méretű sípládákat.

– Nyugdíjasként rendszeresen játszom a berlini piacon és idősek otthonaiban, kedvtelésből. A készüléken elhelyezett perselyben összegyűlt adományokból új lyukszalagokat vásárolok – osztotta meg lapunkkal Zarres Karl-Heinz.

A fesztivál zárásakor a közönség szavazatai alapján díjazták a 3. Nemzetközi Verkli Fesztivál résztvevőit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!