Keszthely

2014.04.06. 18:45

Rendkívüli esemény nélkül zajlott le a voksolás

Keszthely - Zala megye 2. számú választókerületében este fél hétig nem történt rendkívüli esemény, közölte Keszthely jegyzője.

Szabó Judit

Keszthelyen a város mintegy 16600 lakója és több mint 300 átjelentkezett választópolgár adhatta le szavazatát. Este fél hatkor a részvételi arány magasabb volt az országos átlagnál (56,77%), addig a szavazati joggal rendelkezők csaknem 60 százaléka kinyilvánította választói akaratát.

Az átjelentkezetteknek a Ranolder-iskolában kialakított szavazókör volt kijelölve. Kora délután két olyan fiatallal is találkoztunk ott, akinek az állandó lakóhelye más településen van, voksolni Keszthelyen szeretett volna, de nem tudott. Előzőleg interneten mindketten átjelentkeztek Keszthelyre, s bár visszaigazolást nem kaptak (tehát elutasító levelet sem), azt hitték, rendben lezajlott az adminisztráció. Keszthelyen azonban hiába keresték őket a névjegyzékben, nem találták, ezért nem voksolhattak.

A 24 éves csörötneki Németh Eszter volt az egyik, aki hiába ment el a szavazóhelyiségbe. Pedig fontosnak tartotta volna a részvételt, olyan pártra akart szavazni, amely megítélése szerint jól kezeli a munkanélküliség problémáját. Hangsúlyozta, hogy ő nem panaszkodhat, jó munkahelye van, de tudja, hogy bőven lenne javítanivaló az országban e téren. A szavazáshoz egy hete kérte az átjelentkezését az interneten. Csalódott volt, amikor vasárnap azzal szembesült, hogy nem szavazhat, akárcsak az a soproni illetőségű fiatalember, aki ugyanígy járt. Ő úgy érezte: önhibáján kívül korlátozzák állampolgári joga gyakorlását. Abban biztos volt, hogy nem rontott el semmit az elektronikus kérelemben, mint mondta, nem volt nehéz kitölteni.

Németh Eszter szavazni akart, de nem találták a névjegyzékben. Fotó: Szabó Judit

A szavazóhelyiségben azt tanácsolta neki dr. Horváth Teréz, Keszthely jegyzője, a helyi választási iroda vezetője, hogy állandó lakóhelye jegyzőjénél érdeklődjön az elutasítás okáról, ez persze már nem változtat a tényen, hogy nem szavazhat.

- Az átjelentkezési kérelmet az állandó lakóhely szerinti jegyző bírálja el, mi tehát nem tudjuk, hogy mi volt az elutasítás oka - mert vélhetően elutasították a kérelmüket, különben szerepelnének a névjegyzékünkben – mondta dr. Horváth Teréz.

Beszéltünk olyan szavazóval is – a budapesti Olasz Miklóssal – akinek simán ment az internetes átjelentkezése, és le is adhatta a voksát. Lapunknak elmondta: azt várja a választástól, hogy az ország nem a nemzetközi tőke kiszolgálója lesz.

Vörös Béla György arról nyilatkozott a Zalai Hírlapnak szavazata leadását követően, hogy állampolgári kötelezettségének érzi a részvételt, s megítélése szerint a választásnak hatalmas tétje van. Mint elmondta: számos területen változásra lenne szükség az országban, s az egészségügyet említette példaként.

Választási szabály megsértéséről este fél hétig nem érkezett jelzés a 2. választókerületből.

Hévízen dr. Tüske Róbert jegyző arról tájékoztatta a Zalai Hírlapot, hogy üdülőváros révén nagyon sok átjelentkező voksolt, voltak időszakok, amikor sorba kellett állni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!