Keszthely

2013.03.20. 14:46

Hangsúlyt kap a rehabilitáció a Keszthelyi Kórházban

A balesetek, agyér katasztrófák által okozott betegségek, bénulások rehabilitációja megyénkben is hiányterületnek számít. A helyzeten jelentősen segít a Keszthelyi Kórházban megvalósuló fejlesztés.

Sámel József

Ez szerdán azon a sajtótájékoztatón hangzott el, melyen az összesen 1.9 milliárd forint értékű konzorciumi pályázat keretében megvalósuló, 242.5 millió forint értékű beruházás részleteit ismertették.

Dr. Kvarda Attila, az intézmény főigazgatója elmondta: építészetre bruttó 178 millió, orvostechnológiára 39 millió forintot költenek. Ennek köszönhetően megújul a kórház legrégebbi épülete, melynek két emeletére költözhet vissza az ötven ággyal rendelkező rehabilitációs osztály. A szinteken terápiás-fejlesztő helyiségeket alakítanak ki, lesz multifunkciós, egyéni és csoportos gyógytornára alkalmas tornaterem. A betegek az ergoterápiás helyiségben az otthoni önálló életre készülhetnek, megismerve a speciális bútorokat, és eszközöket. A multifunkciós szobában történik a művégtag betanítás, a logopédiás foglalkozás, illetve a zeneterápia.

Helyszínbejárás a kórház felújításra váró részében. A program keretében 242,5 millió forintot fordítanak fejlesztésre (Fotó: Sámel József)

Manninger Jenő, a térség országgyűlési képviselője hangsúlyozta: az aktív ágyak és a pénzügyi finanszírozás miatt az előző kormányzati ciklusban nehéz helyzetbe került a keszthelyi kórház. Az új kormány segítette a talpraállást, finanszírozás és pályázati fejlesztések terén egyaránt. Segítséget ígérve kifejezte reményét, hogy a beruházások a jövőben is folytatódnak, s az intézmény bővítheti tevékenységi körét.

Ruzsics Ferenc, Keszthely polgármestere úgy fogalmazott: öröm, hogy a kórházban minden évben történik fejlesztés. Bár az intézmény már nem a város fenntartásában működik, a kapcsolat jó, ami azért is fontos, mert a gyógyító munka a térség több tízezer lakóját szolgálja. A továbbiakban is támogatják a kórház törekvéseit - tette hozzá.

A MAPI Magyar fejlesztési Iroda Zrt. vezérigazgatója, Essősy Zsombor a regionális pályázat részleteiről szólt, kiemelve: az 1.9 milliárdos projektben tizenkét kórház vesz részt, a rehabilitációt szolgáló fejlesztések tizenöt helyszínen valósulnak meg, a február végén záruló program egymillió embert segít.  Beszélt arról, hogy a pályázatok közül a keszthelyi a második legnagyobb összeget nyerte el.

Dr. Kvarda Attila hozzáfűzte: a kórház - mely a térség 78 ezer lakosát látja el, de hematológia területén közel 300 ezer fő tartozik hozzájuk - beruházás befejeztével ágyszám növelést kér majd a megújult osztályra, hiszen nagyon sok a rehabilitációra szoruló beteg, emiatt előjegyzés működik.

Munkában a gyógytornászok az ideiglenes helyen működő rehabilitációs osztályon. Dájcs József Jánosnét Nagy Adél, Ősz Jánosnét Papp Ágnes segíti mozgásában (Fotó: Sámel József)

A kezelés fontosságáról dr. Gieth Andrea osztályvezető főorvos beszélt, kiemelve: a neuromuszkuloszkeletális, azaz a baleseti és agyér katasztrófákból adódó betegségek, bénulások, végtagvesztések okozta betegségek, fogyatékosságok kezelése, gyógyítása komplex feladatot jelent. Sajnos egyre több az eset, az agyér katasztrófa történések a harmadik helyet foglalják el a betegségek sorában. Hozzátette: programokat összeállítva mindent megtesznek annak érdekében, hogy a hozzájuk kerülő betegek a lehető legteljesebb életet élhessék a rehabilitációt követően. E tevékenységüket nagyban segíti majd a megvalósuló kórházi, osztályukat érintő fejlesztés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!