Keszthely

2016.11.22. 17:40

Topi lecserélte párját

Keszthely – Nem csak színe miatt különleges Topi, a fekete hattyú. A Helikon kastélymúzeum madárparkjának lakója gazdáját gyakran kíséri, sokszor kávézni is vele tart, hűségesen topogva utána. Ám mostanában nem indul el: várja a fészek, melyben hét tojás rejtőzik.

Keszey Ágnes

Topi, a fekete hattyú élete bővelkedik érdekességekben. Egy napos fiókaként került Rigó Gáborhoz, a madárpark vezetőjéhez. Kicsi volt és esetlen, mindenki azt mondta, el fog pusztulni fiókaként.

– Nem tudott menni, úszni, csetlett-botlott, inkább csak kúszott. Az akkor három és fél éves gyermekem a mosdókagylóban tanítgatta úszni. Meglepődtem: eltelt egy hét, két hét, egy hónap, s még él –  elkezdett nőni is, de még mindig nagyon esetlen volt. Az a lényeg, hogy életben maradt – idézte fel Rigó Gábor.

A hajdani problémákból mára csak a lábremegés maradt, de ez nem akadályozta meg, hogy hosszú sétákra induljon gazdájával – májustól már Keszthelyen, hiszen három másik fekete hattyúval akkor költözött a madárparkba.

Itt augusztusban egyszer már tojásokat rakott, de mivel nem fogadta el akkori (élete második) párját, ezért magtalanok voltak a tojások. A fekete hattyúk ugyanis monogám lények, s Topi első társa elpusztult. Az utána neki szánt gúnárt elüldözte maga mellől.

Nemrég azonban szempillantás alatt egyszerre megváltozott minden.

– Kijött a nagy tóra a másik hattyúpár, s Topi körülbelül másfél perc alatt lenyúlta a gúnárt, akivel jelenleg is együtt van. Topi eredeti párja, az öt éves, „öreg” gúnár félt tőle, mert többször jól elverte őt. A másik tojó két éves gúnárja pedig annyira erőszakos és rámenős volt a Topival, hogy esélye sem volt arra, hogy neki is nekimenjen. A fiatal gúnár vissza sem ment a régi párjához, Topival maradt, ő jobban bejött neki. Így a két tojó gúnárt cserélt, s most mindenki boldog –  idézte fel a szappanoperába illő történetet Rigó Gábor.

Mindkét tojó békésen éldegél új párjával, s egymással is jól kijönnek, bár a gúnárok olykor még vetélkednek egymással. Ám ők is kiveszik a részüket a fészek körüli teendőkben – A nap huszonnégy órájából hét-nyolc órát a gúnár is besegít a kotlásba, amíg a tojó elmegy fürdeni, enni, letollazza, lezsírozza magát, addig a gúnár melegen tartja a tojásokat. De a nap nagy részében a tojó kotlik. A gúnár mindenben ugyanúgy kiveszi a részét: a kis hattyúk nevelésében is-  mesélte el Rigó Gábor.

Rigó Gábor, háttérben a másik tojó, akinek volt párjával él most Topi

A madárpark vezetőjétől megtudtuk: a másik hattyúpár hat tojást rakott, mindegyikben van embrió. Topi hét tojását is hamarosan átvilágítják, akkor derül ki, melyikben rejtőzik új élet.

Rigó Gábor elmesélte azt is, hogy Topi betegsége miatt tartott attól, hogy a tojásrakás során sok kalciumot veszít a szervezete és a madár lesántul – de szerencsére semmi baja.

A madárparkba egyébként új lakók is érkeztek az elmúlt napokban - többek között – fácánok, fehér és színpompás pávák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!