Keszthely

2015.10.13. 17:09

Zalai polgármesterek konzultációja: A vidékfejlesztés és a közmunkaprogram volt fókuszban

Keszthely – A vidékfejlesztés és a közmunkaprogram aktualitásai és összefüggései álltak a Magyar Önkormányzatok Szövetsége zalai konferenciájának középpontjában.

Keszey Ágnes

„Vidékfejlesztés mint fenntartható fejlődés" – ezt a címet viseli a Magyar Önkormányzatok Szövetsége konferenciasorozata, melyet a szervezet az év elején indított el, s minden megyébe eljut a programmal. A keszthelyi rendezvényen jelenlévő zalai polgármesterek megismerkedhettek a magyar vidékfejlesztési programmal és az uniós pályázati lehetőségekkel. A találkozó másik fő témája a közmunkaprogram volt.

A vidékfejlesztés legfőbb célja a gazdaságélénkítés - mondta Keszthelyen dr. Gémesi György. Fotó: Keszey Ágnes

– Ez a konzultációsorozat azért is nagyon izgalmas, mert az ország különböző részein más a helyzet, s megyénként más kérdések merülnek fel. A vidékfejlesztés lényege, hogy a gazdaságot kell fejleszteni, a helyi vagy regionális gazdaságot. Ha a források eredményeképpen ez a folyamat be tud indulni, akkor a gazdaság képes felszívni a közmunkaprogramban résztvevők körülbelül kétharmadát, akik versenyképes munkaerővé válhatnak – összegezte a konferencia fő témáit érdeklődésünkre dr. Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke.

A konzultáción részt vevő polgármesterek a zalai programokkal és tapasztalatokkal is megismerkedhettek. A házigazda város polgármestere, Ruzsics Ferenc pedig a turizmus – mint a vidékfejlesztés alapköve – és a fenntarthatóság kapcsolatáról tartott előadásában arról szólt, hogy a tervezett fejlesztésekkel hogyan lehet növelni a város vonzerejét, az érkező vendégek számát, ezzel pedig az idegenforgalmi adóbevételt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!