Keszthely

2015.09.06. 16:54

Goldmark emlékére: A zeneszerző előtt tisztelegtek

Keszthely – „A magyar kisváros bölcsőjétől a világhírig” címmel nyílt kiállítás szombaton a Helikon Kastélymúzeumban Goldmark Károly halálának 100. évfordulója alkalmából.

Szalay Csaba

A könyvtár termet zsúfolásig megtöltő érdeklődők előtt először a Helikon Kórus adott elő egy, a természettől ihletett Goldmark-dalt Kende Gusztávné vezényletével. Ezt követően Kardos Laura művészettörténész köszöntötte a megjelenteket. A kiállítással kapcsolatban szólt arról, hogy 100 éve hunyt el a város szülötte, és 140 éve mutatták be Bécsben a Sába királynője című első operáját. A megnyíló kiállítás anyagát Klempa Károly püspök, a Festetics család könyvtárosa gyűjtötte, csak egy kölcsönzött kép van közöttük.

A Helikon Kórus Goldmark-dalokkal tisztelgett Keszthely híres szülötte előtt a kastély könyvtárában. Fotó: Szalay Csaba

Az ismertető után dr. Károly Róbert zeneszerző, karmester állt az érdeklődők elé, s Goldmak Károlyról elmondta, ő tette ismertté a világban a magyar operát.

– A Besszarábiából származó szegény zsidó kántor második házasságából született fiú a sopronkeresztúri libalegelőn 12 éves korában határozza el, hogy zenész lesz. Nyomorúságban élt, így tanult a soproni Zeneegyletben. Tanulmányait a Bécsben élő féltestvére segítette – mondta dr. Károly Róbert.

Nagyon szerette a természetet, sokat kirándult, ekkor születtek vegyeskari művei, amelyekből a keszthelyi Helikon Kórus adott elő a rendezvényen.

– Olyan izzó magyar szíve volt, amilyen csak Liszt Ferencnek. Amikor már világhírű volt, s felajánlották neki az osztrák állampolgárságot, ő visszautasította. Ausztriában élt, de haláláig magyar maradt, ez hallatszik zenéjében is – emelte ki dr. Károly Róbert.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!