Keszthely

2015.02.18. 15:15

Romantikus üdülőfaluvá válhat Zalaszentmárton

Zalaszentmárton - A fejlődéshez vezető útra lépett rá a száz lakót sem számláló község azzal, hogy elkezdte működését a szennyvíztisztító telep.

Arany Gábor

Ezt Dancs Zoltán, a balatoni kiemelt üdülőkörzet legnyugatibb falujának polgármestere mondta, annak kapcsán, hogy hamarosan befejeződik a szennyvíztisztító telepük október végén elkezdett próbaüzeme.

A megyénkben egyedülálló technológiájú beruházással a község teljes belterületét csatornázták, ehhez csatlakozhat az összes, közel hetven ingatlan. A szennyvizet forgó-merülőtárcsás berendezés tisztítja. Ennél a technológiánál légfúvók használata nélkül, a tárcsákon bomlik le a szennyvízben lévő szerves anyag, ezért nagyon energiatakarékos. A tisztítómű később egyszerűen újabb egységekkel bővíthető, az igényeknek megfelelően, jellemezte röviden a polgármester.

- Egy évvel ezelőtt itt sem építkezésre, sem lakóház bővítésére, sem a települési szolgáltatások fejlesztésére, ipar telepítésére gondolni sem lehetett - fogalmazott. - Eddig ha valaki építkezni akart, csak azután tehette, ha másfél millió forintból egyedi tisztítóberendezést létesített. Most viszont a falu elindulhat a turizmus fejlesztése felé is - mondta.

A szennyvíztisztító épülete. A berendezés egyszerűen bővíthető
Fotó: önkormányzat

Szavaiból kitűnt, hogy terveknek nincsenek híján. Elsőként a zarándokházat említette, hiszen a falu része a nemzetközi Szent Márton zarándok útvonalnak. Telket biztosítanak száz személyes idős otthon létesítésére. Ehhez az elvi építési engedély elkészíttetésén is gondolkodnak, hogy ezzel is segítsék a potenciális beruházót, mert a falu önerőből nem lenne képes megépíteni. A település elfogadott rendezési tervében ezen kívül több turisztikai célú beruházást is támogatnak, Ezek egyike lehet például a melegvizes fürdővel rendelkező szálláshely.

- Ma már szállodát termálvizes fürdő nélkül nem lehet eladni - fogalmazott Dancs Zoltán, aki azt is kiemelte, a településen 46 közmunkást foglalkoztatnak. Ténykedésüknek köszönhetőn formálódik olyan rendezetté a község képe, mint amilyenné megálmodták. Például szeretnék burkolni a csapadékelvezető árkokat és járdát is építeni.

- Romantikus, klimatikus üdülőfalu kialakításán dolgozunk, ehhez alapvető volt a közművesítés, és még sok tennivalónk van - tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!