Keszthely

2014.11.13. 17:15

Alternatív szülőszobát adtak át Keszthelyen

Alternatív szülőszobát adtak át a keszthelyi kórházban, melynek megvalósítását már közel tíz éve tervezte az egészségügyi intézmény.

Keszey Ágnes

Nyugalmat sugárzó zöld falak közt, akár ellazulást segítő tájképeket nézve a monitoron vagy a kedvenc zenéit cd-ről  hallgatva készülhet a kismama gyermeke világrahozatalára. Ha úgy érzi, inkább mozogna, bordásfal is várja, függeszkedhet, óriás labdán ülhet, vagy egy nagy kádban vízbe merülhet. Az apuka, vagy a támogatást nyújtó családtag, esetleg hozzá közel álló személy is jelen lehet a szülőszobában. A helyi és a környező települések, valamint magánszemélyek támogatásával, adományaiból valósulhatott meg az alternatív szülőszoba.

A vajúdók a kádban is ellazulhatnak – Kocsisné Vidéki Szilvia hévízi védőnő szerint nagy az igény az alternatív szülőszobára (Fotó: Keszey Ágnes)

- Több, mint két millió forintba került a beruházás, ez ugyan  nem olyan hatalmas összeg más fejlesztésekhez képest, de a kórház, a szülészet - nőgyógyászati osztály életében hatalmas fejlődés. - mondta el Dr. Kvarda Attila, a kórház főigazgatója.

Az alternatív szülőszobát - melyben a  meghitt, otthonos környezet a kórház nyújtotta biztonsággal párosul - Dr. Novák Péter osztályvezető főorvos mutatta be.

- A jól felkészült orvosok, magasan kvalifikált szülésznők, védőnők mellett a tárgyi feltételek, az eszközök és a környezet is meghatározó a szülésnél. A szülészetben paradigmaváltás történt, már itt is megvannak  a háborítatlan feltételek. A hosszú vajúdási időszakban már nem kell órákig feküdni, a kismama  járkálhat, használhatja az eszközöket vagy ellazulhat a kádban.

A keszthelyi kórház ellátási területe érinti Veszprém és Somogy megye egy részét is, így három megye kismamái hozhatják világra gyermeküket új körülmények között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!