Keszthely

2014.09.22. 20:26

Keszthelyi Táncpanoráma - A közönség is táncra perdülhetett

Keszthely - Tánc a színpadon, a belvárosban és a filmkockákon, sőt fotókon is - a mozdulatok szépsége, a táncművészeti darabok üzenete és a kiegészítő programok sokszínűsége lenyűgözte a keszthelyi Táncpanoráma közönségét. A rendezvényt ezúttal is a Nemzeti Táncszínház és a Balaton Színház szervezte.

Keszey Ágnes

Észak-amerikai indián népmesék, a világ keletkezéséről szóló mítoszok, tanmesék és legendák elevenedtek meg Bozsik Yvette társulatának előadásában a Táncpanoráma nyitónapján. A gyerekeknek szóló műsor, mely először könyvben jelent meg: a Cseh Tamás válogatta Csillagokkal táncoló Kojot táncszínházi előadása teltházas volt.

Dusa Gábor fotóművész 24 című kiállítása a Balaton Színházban tekinthető meg. Fotó: Keszey Ágnes

Dusa Gábor a fotók születésének pillanatába is beavatta a közönséget. Fotó: Keszey Ágnes

Flashdance, Dirty Dancing, Michael Jackson és a moonwalk - többek között e mára már kultikus filmjeleneteket is megnézhette a közönség, hiszen az az őrült '80-as évek világába tekinthettek vissza a felnőttek: Táncoló filmkockák című, filmrészletekkel fűszerezett előadásában Lakatos János nívódíjas koreográfus, a Magyar Táncművészeti Főiskola tanára idézte fel a korszakot, és árult el kulisszatitkokat a kor népszerű filmjeiről.

Másnap délután szabadtéri táncteremmé vált a Fő tér: sokakat vonzott a Zsuráfszky Zoltán Kossuth-díjas, Harangozó-díjas, Kiváló és Érdemes Művész vezette Táncház. Táncolt férfi és nő, idős és fiatal: a magyar néptánc szépsége elevenedett meg, melyet nemcsak a profi és amatőr táncosok, hanem a sétáló emberek is örömmel fogadtak. Aztán következett a Táncoló tavasz: este a Balaton színházban a Magyar Nemzeti Táncegyüttes mutatta be hazánk nemzetiségeinek táncait, dalait, hagyományait és viseleteit. A mozgalmas táncok után az örökkévalóságnak megörökített pillanatok kaptak főszerepet: a színházban nyílt meg, és október 19-ig látogatható Dusa Gábor fotóművész 24 című kiállítása. Az alkotó minden művészi fotó születésének pillanatába is beavatta közönséget.

Egy időre szabadtéri táncteremmé vált a keszthelyi Fő tér. Fotó: Keszey Ágnes

A magyar néptánc szépsége elevenedett meg a táncházban. Fotó: Keszey Ágnes

A Zsuráfszky Zoltán Kossuth-díjas művész vezette táncházban a fiatalok is jól érezték magukat. Fotó: Keszey Ágnes

A keszthelyi Táncpanorámát szombaton a Rítus zárta, a Szegedi kortárs balett különleges hangulatú előadása: melyben előbb a vadság, az emberi brutalitás, majd pedig a humor, az ironikus, önironikus fogalmazás jelent meg.

- Olyannyira sikeres volt az immár 12. Táncpanoráma, hogy új programsorozatot tervezünk a Nemzeti Táncszínházzal közösen. Táncbérletet indítunk el, már idén ősszel kettő, majd tavasszal újabb két táncszínházi előadásra várjuk majd a közönséget - összegezte a rendezvényt Csengei Ágota, a Balaton Színház igazgatója.

A Csillagokkal táncoló Kojot telt házzal ment. Fotó: Keszey Ágnes

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!