Keszthely

2014.01.13. 14:55

Dr. Müller Róbert régészként szolgált

Keszthely - Könnyekig hatódtam a köszöntéstől, ami jelzi, hogy a szakmámban eltöltött fél évszázad nem csak az én gyönyörűségem volt, hanem a szakmát, a tudományt is szolgálta.

Sámel József

E szavakkal köszönte meg dr. Müller Róbert régész, a Balatoni Múzeum nyugalmazott igazgatója, hogy barátai, kollégái, tisztelői hetvenedik születésnapja alkalmából köszöntötték. Az ünnepelt sokáig szólni sem tudott a meglepetéstől és a meghatottságtól, amikor a rendezvény vendégei vastapssal köszöntötték.

Méltatta dr. Müller Róbert tevékenységét Manninger Jenő országgyűlési képviselő, a megyei közgyűlés elnöke, Pálinkás Róbert, Keszthely alpolgármestere, s pályatársa, barátja, dr. Horváth László, nyugalmazott nagykanizsai múzeumigazgató. Az ünnepelt életútját Havasi Bálint, a Balatoni Múzeum igazgatója ismertette, hangsúlyozva: dr. Müller Róbert neve egybeforrt a Keszthely környéki legfontosabb ásatásokkal, számtalan sikeres és fontos régészeti kutatást vezetett, s értékeket tárt fel. Említhetjük egyebek között a fenékpusztai erődöt, a Zalaszabarhoz közeli Karoling, illetve a gyenesdiási avar temetőt. Rengeteg tudományos, szakmai kötete, valamint publikációja jelent meg, sok-sok rangos elismerést kapott, szakmaiságát pedig folyamatosan képezte. Számos szakmai szervezetőjeként, tagjaként dolgozott, dolgozik, egyebek mellett a Magyar Tudományos Akadémia doktoraként is tevékenykedik.

Dr. Müller Róbert tiszteletére, születésnapára jelent meg a Castellum Pannonicum Pelsonense negyedik kötete, melyet a szerkesztők, dr. Heinrich Tamáska Orsolya és Straub Péter adtak át az ünnepeltnek. A kötetben mintegy harminc szerző balatoni témákat, régészeti, történelmi és természettudományos munkákat publikált. Ők mindannyian köszöntötték a hetven esztendős régészt.

- Könnyekig hatódtam - fogalmazott dr. Müller Róbert. - Mindig fontosnak tartottam, hogy a Balatoni Múzeum ne csak kiállítóhely legyen, hanem tudományos műhely is. Ebben a szellemben dolgoztam - mondta. - Úgy gondolom, sikeres volt az életpályám, amit köszönhetek a szerencsének, a szakmának, kollégáimnak és természetesen a családomnak. Hogy mit emelnék ki a szakmámból? Nos, mindenféleképpen Fenékpusztát, annak kutatását. Aki régészként Keszthelyre kerül, annak Fenékpusztával mindenképpen foglalkoznia kell. Így tettem én is, s nagyon örülök neki. Köszönöm mindenkinek - tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!