a Mura-híd felújítása miatt a régit hamarosan lezárják

2019.03.09. 11:30

Torlódásokra kell számítani az új letenyei határátkelőnél

A nyár első felében Horvátországba igyekvőknek torlódásokra kell számítaniuk az autópályán lévő határátkelőn, hiszen ez vezeti le az ideiglenesen lezárt régi átkelő forgalmát is.

Horváth-Balogh Attila

Már most is hosszú sorban állnak a kamionok, mondta Péter Gábor rendőr alezredes

Fotó: ZH Archívum

Többek között ez is elhangzott azon a sajtótájékoztatón, melyet a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság idegenrendészeti osztályának és határrendészeti szolgálatának vezetői, Nagy Zoltán és Péter Gábor rendőr alezredesek tartottak csütörtökön a helyszínen annak kapcsán, hogy a Letenye–Goričan I. (régi) közúti határátkelőhelyet a Mura-híd felújítása miatt hamarosan lezárják.

A munkálatok idejére a teljes forgalmat (tavaly itt a nyár három hónapjában 3,5 millió fő lépett át) az autópályán működő Letenye–Goričan II. határátkelőre terelik. Ez nem kis terhet jelent majd úgy a rendőrség, mint az átlépésre várakozók számára. A helyzetet tovább rontja, hogy a muraszerdahelyi horvát–szlovén határátkelőről kitiltották a kamionokat, így ez a forgalom is Letenyére tevődik át, ami már az év első két hónapjában 30 százalékos növekedést jelentett. Az autóbusz-forgalom is nőtt: számos utazási iroda szervez mostanában kínai, dél-koreai turistáknak buszos európai kör­utazást. A kirándulók a prágai repülőtérre érkeznek meg, ott buszra szállnak és Letenyén keresztül utaznak dél felé.

Már most is hosszú sorban állnak a kamionok, mondta Péter Gábor rendőr alezredes
Fotó: ZH Archívum

– A régi átkelő gyakorlatilag hermetikusan le lesz zárva március 13. és július 31. között, a horvát–magyar határ átlépésére csak és kizárólag az autópálya-átkelőn nyílik lehetőség – hallottuk Péter Gábortól. – A kamionok és az autóbuszok számára szóba jöhet még alternatív útvonalként az M70-es autóút, illetve a vele párhuzamosan futó 7538-as számú út, ezek igénybevételével Szlovénia felé el tudnak menni – ez azoknak is ajánlott, akik az Isztriai-félszigetre tartanak. Így igaz, hogy kerülniük kell, de kivédhetik a hosszas várakozást az autópálya-átkelőn. Másik lehetőségként a barcsi közúti átkelőt javasoljuk, ott korlátozás nélkül lehet átlépni Horvátországba; illetve a berzencei közúti átkelőt, ahol viszont 20 tonnás súlykorlátozás van érvényben a teherforgalom esetében.

Péter Gábor jelezte: a változások miatt kisebb-nagyobb torlódások biztosan kialakulnak majd az autópálya-határátkelőn, ezért a közlekedők türelmét kérik. Az aktuális várakozási időről a rendőrség honlapján, a police.hu-n, illetve az Útinform honlapján lehet tájékozódni.

– Ha valaki mégis Letenyét és az autópálya-átkelőt választja, a torlódás mérséklése érdekében a kamionok, illetve a buszok számára a kilépő- és a belépőoldalon is megnyitottunk egy-egy új forgalmi sávot – tette hozzá az alezredes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!