Új tehergépkocsi árának többszörösét fizette ki a fuvarozó

2023.07.10. 15:10

Túlszámlázott fiktív javításokkal az áfalevonásért

Arany Gábor

Illusztráció

Forrás: NAV

Fotó: Shutterstock

Túlszámlázott fiktív javításokkal csökkentette az áfa-fizetést a fuvarozó cég, az adhatóság eljárást indított az autószerelő és fuvarozó ellen.  A NAV Zala Vármegyei Adó- és Vámigazgatósága által szerkesztőségünkhöz eljuttatott tájékoztató szerint az autószerelő egyéni vállalkozó a nemzetközi áruszállítással foglalkozó fuvarozó társaságnak 17 hónap alatt majdnem hétszáz, összesen nettó 184 millió forint értékű készpénzfizetési számlát állított ki gépjárműjavításról, alkatrész-értékesítésről és egyéb gépjármű-karbantartásról. Csakhogy a fuvarozó új, illetve újszerű gépjárműveinek garanciális szervizelését túlnyomórészt márkakereskedések végezték, az autószerelőnek pedig sem a „beszerelt” alkatrészekkel azonos készlete, sem a számlázott munkát elvégző alkalmazottai nem voltak. Az autószerelő számláin nem szerepeltek a javított tehergépkocsik azonosítási adatai és a felhasznált, pontosan megnevezett alkatrésztípusok sem. A szerelő elmondása szerint felújított alkatrészeket épített be az új modellekbe. A fuvarozó soha nem ellenőrizte a javítások munkadíját és az alkatrészlistákat, minőségi kifogása sem volt, vakon megbízott az autószerelőben. A vizsgálat ideje alatt ugyanakkor töröltette a gépjárművek flottakövető adatait a rendszer üzemeltetőjével, az is különös, hogy a fiktív számlák szerint egy új tehergépkocsi beszerzési árának többszörösét fizette ki.

A NAV megállapította, hogy az autószerelő számláin szereplő adatokkal ellentétben a borsos árú termékértékesítések és szolgáltatásnyújtások valójában soha nem történtek meg. A fiktív és túlárazott számlázás célja kizárólag az áfalevonás volt. A fuvarozó a megállapított kötelezettségeket megfizette, az autószerelő viszont fellebbezett a NAV döntése ellen. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!