A bíróság dönt

2019.05.21. 10:17

Jegyzőkönyvet hamisított egy zalai jegyző – Vádat emeltek ellene

Egy zalai községben meghamisította a jegyző az önkormányzati ülés jegyzőkönyvét, a napokban emeltek vádat ellene.

Arany Gábor

A cégtörlések mellett a cégalapítási szám már-már stabilitást jelez Illusztráció: archív

A megyei főügyészség tájékoztatása szerint a Nagykanizsa környéki község polgármestere és alpolgármestere között a 2014 októberében megtartott önkormányzati választást követően bizalmi válság alakult ki. Ez végül olyan helyzetet teremtett, amely miatt a 2015. november 18-án tartott képviselő-testületi ülésen a polgármester kezdeményezte az alpolgármesteri megbízás visszavonását. Először nyilvános ülésen megtárgyalták a napirendi pontokat, majd ezt berekesztette a polgármester, és zárt ülést rendelt el a megbízás visszavonásának tárgyalására.

A képviselő-testület titkos szavazással, minősített többséggel visszavonta az alpolgármester megbízását. Mindez annak ellenére történt, hogy a jogszabályok alapján a vezetői megbízás visszavonásakor zárt ülést tartani kizárólag az érintett kérésére lehet, de az alpolgármester ezt nem kezdeményezte, erről nem is tudott.

Az ülés után a jegyző a valóságtól eltérően az alpolgármesteri megbízás visszavonására vonatkozó előterjesztést, valamint az emiatt szükségessé vált egyéb intézkedéseket nem a zárt, hanem a nyilvános ülésről készült jegyzőkönyvben szerepeltette. Mivel hivatalos személyként, hatáskörével visszaélve lényeges tényt hamisan foglalt közokiratba, ellene a kanizsai járási ügyészség hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisítás bűntette miatt emelt vádat – közölte dr. Jánky Judit, a megyei főügyészség helyettes sajtószóvivője.

Információink szerint Sormáson történt a konfliktus a 2014 októberében megválasztott polgármester, Pőcze Edit és a polgármesteri posztot korábban betöltő Póczai Zoltán között. Utóbbi a testületbe képviselőként került be, és alpolgármesteri megbízást kapott. Az inkriminált ülésen Pőcze Edit bejelentette: a polgármester és az alpolgármester közti viszony megromlása akadálya lehet a hatékony önkormányzati működésnek, ezért kezdeményezi az alpolgármester visszahívását. Póczai Zoltán a jegyzőkönyvet nem hitelesítette, és már akkor jelezte, nem a valóságnak megfelelően rögzítették a történteket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!