Kehidakustány

2016.01.26. 18:15

Tiszta vizet a Zalába - megújult a szennyvíztisztító

Kehidakustány – A korábbi napi 350 köbméterről 530 köbméterre nőtt a szennyvíztisztító kapacitása a most befejeződött bővítés és korszerűsítés révén. A telep Kehidakustány, Zalaszentlászló és Vindornyaszőlős településeket szolgálja ki. A megújult létesítményt kedden adták át.

Keszey Ágnes

Húsz éve már működött az a szennyvíztelep Kehidakustányban, melynek kapacitásbővítése nemrégiben fejeződött be. A korszerűsítésre már szükség volt, hiszen a korábbi telep nagyon túlterhelt volt.

– Nekünk itt Kehidakustányban ez a beruházás azt jelenti, hogy megoldódott a községnek és a Zala mentének a szennyvíztisztítása: tiszta vizet tudunk a Zalába engedni – mondta köszöntőbeszédében Lázár István polgármester. A létesítmény a három település meglévő ingatlanok, a kivitelezés alatt álló és már előre jelzett, tervezett ingatlanfejlesztések szennyvízkezelési igényét szolgálja ki. A megvalósítás és a működtetés során kiemelt szempont a környezetvédelem. Erről szólt Strázsai Zoltán, a  Zala Megyei Közgyűlés tagja.

– A projekt megvalósításának szükségessége jogszabályi kötelezettség is: a környezetvédelmi és természetvédelmi irányelvek betartása mentén. A Zala völgyében a kiemelt vízminőségi kategóriát igénylő Zala folyó, a Kis-Balaton és áttételesen a Nyugat-Balaton megóvása szempontjából is fontos a beruházás, valamint az egyéb felszíni és felszín alatti vizeinknek és talajainknak védelme érdekében is sürgető szükség volt a régió tisztítórendszerének a bővítésére. A technológiai hatékonyság is növekedett – emelte ki Strázsai Zoltán.

Lázár István polgármester, Strázsai Zoltán és Barabás Miklós adta át a korszerűsített telepet
Fotó: Keszey Ágnes

Míg a telep kapacitása korábban napi 350 köbméter volt, most már napi 530 köbméter. A kapacitás növelése mellett a szennyvízemelők is megújultak. A  telepen nem folyamatos rendszerben, hanem ciklikusan folyik a szennyvíz tisztítása. A folyamatot úgy alakították ki, hogy a korábban meglévő rendszer és az új illeszkedik egymáshoz. A kivitelező cég vezetője mutatta be a technológiát.

– A szennyvíz beérkezése után egy mechanikai szűréssel kezdődik a folyamat. Az ekkor keletkező víztelenített rácsszemét kukába, konténerekbe, majd lerakótelepre kerül. A mechanikusan tisztított szennyvízből a régi épületrészben megtörténik a homok kiszűrése: ez a szennyvízcsatorna-hálózatba bejutó csapadékvizekkel kerül a vízbe. Ezek után kiürítőmedencébe kerül a szennyvíz, ahol megtörténik a tisztítás. Itt a Balaton közelsége miatt fontos feladat a foszfortisztítás is. A tisztított vizet mikroszűrőre vezetjük, melynek az a feladata, hogy eltávolítsa a még esetlegesen a vízben lévő apró levegőrészeket, amelyek így már nem tudnak a környezetbe kerülni. Ezek után – szükség szerint – történik meg a fertőtlenítés; majd a tisztított szennyvíz Zala folyóba történő bevezetése. A teljes folyamat során sűrített iszap is keletkezik. Ezt víztelenítjük egy korszerű csigás préssel, majd a sűrű állagúvá vált iszapot komposztáljuk – ismertette a folyamatot Barabás Miklós.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!