Kehidakustány

2014.04.15. 12:35

Nem vár(hat)ták meg, míg kidől

Kehidakustány - Egyszerűen nem várhattuk meg, hogy baleset, vagy tragédia történjen, a Deák-kúria parkjában ki kellett vágnunk a nagyon elkorhadt nyárfát.

Sámel József

Miközben bemászott a fa törzsének kikorhadt üregébe, Lázár István, a település polgármestere ekképpen reagált arra az olvasónk által érkezett panaszra, mely szerint „már megint meggondolatlanul vágják a védett fákat".

- Két éve kínlódunk már e fával, a parknak ezen részét le is zártuk, nehogy valaki a fa közelében sétáljon. Már korábban is rossz volt az állapota, de miután tavasszal egy viharban letört az egyik ága, végelegesen balesetveszélyessé vált - fogalmazott. - A levágott ágakon jól látható, hogy milyen korhadtak, a törzsében pedig akkora az üreg, hogy simán beleférek. A letört ág miatt egyébkén instabillá is vált, megroggyant az egyensúlya. Azaz akár egy kisebb szél is azt eredményezhette volna, hogy az útra dől, balesetet okoz. Ezt előztük meg a kivágásával. Természetesen a helyi védettség alatt álló parkban lévő fát szakértővel megvizsgáltattuk, erdészeti vezető véleményét is kikértük. Az önkormányzatnak meglehetősen sokba kerültek a munkálatok, csak speciális gépek és szerszámok használatával tudták kivágni a hatalmas méretű fát.

Lázár István azt tanácsolja: aki favágást lát, az ne gondoljon rögtön arra, hogy azt rossz szándékkal teszik.

- A munkálatokról tájékoztattam a képviselő-testületet is. Ha pedig a fa kivágását látva bárki bemegy a település jegyzőjéhez, mindenféle tájékoztatást megkapott volna a munka miértjeiről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!