Kányavár

2017.01.16. 18:40

Megoldódhat a szennyvízelvezetés

Kányavár - A következő időszak legnagyobb eredménye a szennyvízkezelés megoldása lehet a településen.

Korosa Titanilla

Nemrég arról tájékoztatta lapunkat Bertalan Tibor polgármester, hogy pályáznak a 2000 fő alatti településekre vonatkozó egyedi szennyvízkezelési megoldásokat támogató kiírásra.

- A pákai rendszerre nem tudunk csatlakozni, így más megoldás után kell néznünk - mondta Bertalan Tibor. - Sikeres elbírálás esetén egy közel 170 millió forintos beruházás keretében megoldódna a faluban a szennyvíz elvezetése. Ehhez szükség lenne egy szennyvíztelep kialakítására, míg a háztartásokat egy fővezetékhez csatlakoztatnák.

A beruházáshoz a település rendezési tervét is módosítanunk kell, ami szintén jelentős összeg, de a házanként kiépíthető egyedi tisztítóberendezések nem működnének itt a magas talajvíz miatt, illetve a szennyvíz elszállításának díja is magasra rúgna. Mindent összevetve ez a megoldás a legjobb és így a lakosság részéről is kezelhető lesz a szennyvízdíj. Az előkészítéshez segítséget kaptunk a Zalavíz Zrt.-től, és a megvalósítás után ők is működtetnék a rendszert.

Felújítás és szigetelés után a szociális helyiség belső festését is elvégzik - mutatta Bertalan Tibor Fotó: Korosa Titanilla

A polgármester arról is beszélt, hogy sikerült egy szociális helyiséget kialakítani az önkormányzat épületének közelében, ahol még a belső festést is elvégzik, valamint ugyanott egy garázs is létesült a falugondnoki autó számára.

- Idén tervezünk még kerítésépítést a temetőnél, valamint folytatódik a Start-munkaprogram is. Itt 10 ember foglalkoztatására nyílt lehetőség tavaly és közel 700 ezer forint bevétele származott az önkormányzatnak, de helyi házakhoz is került a megtermelt áruból - tette hozzá Bertalan Tibor. - Az elmúlt évhez hasonlóan idén is zöldségeket, kukoricát, burgonyát termelünk, illetve sertést, juhot tartunk, valamint 350 darab baromfit, mivel a tojásra nagy a kereslet. A zöldségek tároláshoz szeretnénk még egy hőszigetelt helyiséget kialakítani, hogy télen is elálljon és tudjunk belőle eladni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!