Iklódbördőce

2016.04.25. 11:00

Szent György-napi búza- és szőlővessző szentelés

Iklódbördőce – Az elmúlt hétvégén vasárnap tartották a hagyományos Szent György–napi búza- és szőlővessző szentelést a Mároki-kápolnában szentmise keretében.

A néphagyomány erre a napra teszi a szőlővessző bemutatását és megszentelését, illetve Szent György napján hajtották ki az állatokat a legelőre és ez a nap a tavasz kezdetét is jelentette.

A Mároki-kápolnánál 1999 óta rendezik meg a szőlővessző szentelését, valamint a Szent Márk naphoz köthető búzaszentelésre is sor kerül ezen alkalmakkor. Ehhez a hagyományhoz kapcsolódóan a szervező Két Hegyhát Egyesület kezdeményezésére már több mint 15 éve vezetik itt a Jövések Könyvét is, amibe a kezdetektől minden évben lerajzoltatnak az iklódbördőcei és a káricsai hegyről származó egy-egy szőlőhajtást, így örökítve meg a szőlő adott évi állapotát. A könyv segítségével az utókor a szép vagy gyengébb hajtásokból kiolvashatja majd a szőlőjövéseket.

Idén a hideg, szeles időjárás miatt kevesebben vettek részt a programon, de így is megtartották az ilyenkor szokásos borkóstolót, ahol az egyesület által márciusban tartott borversenyen arany minősítést elért borokat vonultatták fel a gazdák. A bírálaton a 27 fehér, 9 vörös és 2 rosé borból összesen 6 kapott arany minősítést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!