Iborfia

2015.02.23. 14:23

Még sok évig lehetnének Iborfia díszei

Iborfia - Tekintélyes hársfák adnak árnyékot a községi temetőben, de lehet, már csak pár hétig. A korosodó fákat az önkormányzat ki akarja vágatni a balesetveszély miatt.

Arany Gábor

A szándékkal kapcsolatban fenntartásait hangoztatta Soós Szabolcs Attila építész, aki a ma már csak tucatnyi lelket számláló községből származott el.

– Sajnos nem állnak védelem alatt a fák, kivágásukhoz nem szükséges a hatóságok engedélye – kezdte Soós Szabolcs Attila. – Lakatos József polgármester szerint már többen kérték, hogy intézkedjen, nehogy balesetet okozzanak a lehulló ágak. Az iborfiai képviselő-testület be is szerezte a szakvéleményt, ami a kivágást tartja célszerűnek. Elfogadom, hogy az önkormányzat el akarja kerülni a balesetet, de miért nem próbálják előbb a fát visszafiatalíttatni – vetette fel, Soós Szabolcs Attila, akinek kérésére Kungli József erdőmérnök is megszemlélte a hársfákat.

A szakember elmondta, pontosabb vizsgálatra műszerrel csak a nedvkeringés beindulása után kerülhet sor. Ezért a minap a hársfák egyszerűbb ellenőrzését ejtette meg. Kalapácsütései alól bizony többször üres hordó hangjai törtek fel, igazolva a félelmeket.

– Ez a kislevelű hárs az élete végéhez ért – fogalmazott Kungli József a faluhoz legközelebb álló hársról. – Koronája zöme elhalt, a felülről a résekbe befolyó csapadék korhasztja a törzsét. Több helyen a madarak, harkály, fakopács is kikezdték a lárvák után kutatva – mutatta a jellegzetes nyomokat. – Ezt a fát megmenteni nem lehet. Ha szeretnék valamilyen módon megőrizni, akkor például a törzs megmaradhatna félméteres ágcsonkokkal és akkor pár évet még kaphatna. Esetleg táblán utalnának a korára, az egykori méretére – adott tippet a szakember, hozzátéve, ez olcsóbb is lenne, mint a teljes kidöntése.

A képeken Kunkli József vizsgálat, illetve a fa kerületének mérése közben. Fotó: Arany Gábor

A közben előkerült mérőszalag arról is árulkodott, lenne mit írni a táblára, hiszen a hárs dereka 425 centiméter, kora meghaladja a 150 évet. A másik két fa lényegesen jobb egészségi állapotban találtatott. Ezekről Kungli József úgy nyilatkozott, gallyazással, fiatalító visszavágással még sok évig lehetnek a falu díszei.

– A középső van a legjobb állapotban, a harmadikra erőteljes fiatalítás vár, és mindkettőt meg kell szabadítani a száraz ágaktól, a fagyöngytől – foglalta össze Kungli József.

A hírek hallatán Soós Szabolcs Attila közölte, vállalja a balesetveszély megszüntetését s ennek többletköltségeit, hogy minél több megmaradjon a fákból. Erre Lakatos József polgármester úgy reagált, ha március végéig Soós Szabolcs Attila ennek eleget tesz, akkor az önkormányzat e célra szánt 100 ezer forintját is odaadják a művelethez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!