Hírek

2016.03.22. 12:33

Zalaegerszegi iskolaigazgatók: "Én addig is tanítanék..."

Zalaegerszeg – Kilenc zalaegerszegi köznevelési intézmény vezetője juttatott el szerkesztőségünkhöz közös nyilatkozatot az oktatásüggyel kapcsolatban, "Én tényleg tanítanék” címmel.

Zalai Hírlap

A közleményt Herold József (Béke Ligeti iskola), Makovecz Tamás (Petőfi-Dózsa-iskola), Hanzséros Alajos (Eötvös-Liszt-iskola), Herkliné Ebedli Gyöngyi (Izsák-iskola), Domján István (Öveges-iskola), Stummer Mara (Nyitott Ház gyógypedagógiai intézmény), Szűcs Gergely (Kölcsey-gimnázium), Sümegi László (Városi Középiskolai Kollégium) és Horváth Attila (Zrínyi-gimnázium) szignálta.

Mint írták, "2015 novemberében jelent meg a miskolci Herman Ottó Gimnázium tantestületének nyílt levele, amelyhez sok közösség és magánszemély is csatlakozott, elindítva ezzel a folyamatot, amely során az oktatásirányítás - felismerve több hibás döntését és annak következményeit - hozzálátott a rendszer átalakításához: Klik működése, a minősítési rendszer ellentmondásai, a tanfelügyelet mechanizmusa, stb. A tiltakozások hatására személyi változások történtek, párbeszéd kezdődött az oktatásirányítás és a pedagógusok között. Sajnos a várt szakmai alapon történő megbeszéléseket politikai indíttatású megnyilvánulások zavarták meg. Egyrészt a hozzá nem értő és félrevezető elemzések, másrészt egyesek felhatalmazás nélküli, gyakran szakmai alapokat nélkülöző vagy pártpolitikai indíttatású megszólalásai."

A levélírók úgy fogalmaztak: "Adjunk időt a hivatalos tárgyalások lefolytatására (köznevelési kerekasztal, kormány és sztrájkbizottság), bizalmat az új oktatási államtitkárnak, aki elődeivel ellentétben partnernek tekinti a pedagógusokat. Nem várható, hogy néhány hét alatt minden kérdésben egyetértés születik. Egyes felvetett problémák megoldása - NAT, kerettantervek, a tanulók túlterheltsége - alaposabb kutató és tervező munkát igényel. Várjuk a változások eredményét, a megállapodások mielőbbi nyilvánosságra hozatalát! Én addig is tanítanék..."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!