Hírek

2011.05.11. 15:44

Várat ásnak, bunkert kutatnak az idén is

Nyáron folytatódik az egykoron a Mura és a Dráva összefolyásánál állott erődítmény, Új-Zrínyi vár, illetve a térségben húzódó hidegháborús bunkerrendszer feltárása.

Horváth-Balogh Attila

A költő és hadvezér Zrínyi Miklós földből, vesszőfonatból és fából épített várat 1661-ben Belezna és a Somogy megyei Őrtilos között lévő Szentmihályhegynél. A törökök 1664. június 8-án ostrom alá vették az erődítményt és el is foglalták azt, majd nem sokkal később felrobbantották. A vár kutatása 2006-ban kezdődött meg, s az elmúlt években kibővült a munka a vélelmezett jugoszláv fenyegetettség miatt az ötvenes években Belezna térségében épült bunkerrendszer feltárásával. A kutatásokat a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem, illetve a Zala és a Somogy megyei múzeumok igazgatóságainak szakemberei végzik  mint kiderült, idén is.

- Terveink szerint júliusban mindkét helyen folytatódnak a munkálatok - tudtuk meg dr. Padányi József ezredestől, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem megbízott rektorától.-  Tavaly már kitakarítottunk egy csőszelvényt a bunkerrendszerből, reményeink szerint most újabba kezdhetünk. Hosszú távú célunk egy hadtörténeti tanösvény kialakítása Beleznától Őrtilosig.

Dr. Vándor László, a Zala Megyei Múzeumok Igazgatósága igazgatója érdeklődésünkre jelezte: idén valamivel kevesebb pénz jut az ásatásra, ám ezzel együtt a somogyi kollégákkal szeretnék a kutat tovább mélyíteni (amelyben reményeik szerint megtalálhatják az egykori védők maradványait is), s feltárni a várhoz kapcsolódó barakkrendszert.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!