Hírek

2014.04.05. 13:49

Választási összefoglaló: 46 egyéni képviselőjelölt mérkőzik Zalában

Zala megyében összesen 433 szavazókör tart nyitva ma reggel hattól este hét óráig. Mintegy 233 ezer választópolgár dönthet az országgyűlési mandátumok sorsáról.

Horváth A. Attila

Minden választópolgár a lakcíme szerinti (a választási értesítőn szereplő) szavazókörben, illetve átjelentkezés esetén az erre kijelölt helyszínen adhatja le voksát. Aki mozgásában akadályozott, ma 15 óráig még igényelhet mozgóurnát attól a szavazatszámláló bizottságtól, ahol a névjegyzékben szerepel. Az NVI állásfoglalása szerint a mozgóurna iránti kérelmet - amennyiben azt a választópolgár írta - levélként, borítékban bárki beviheti a szavazóhelyiségbe, ehhez nincs szükség meghatalmazásra.

A hatályos jogszabály a korábbi 5 helyett 3 választókerületre osztja a megyét, így Zalában 3 egyéni mandátumot lehet elnyerni. Az 1. számú (Zalaegerszeg központú) körzetben 19, a 2. számú (Keszthely központú) körzetben 12, a 3. számú (Nagykanizsa központú) körzetben pedig 16 képviselőjelölt méretteti meg magát. Így az egy mandátumra jutó jelöltek száma Zalában nagyobb az országos átlagnál, és a négy évvel ezelőtti parlamenti választáshoz képest is többen indulnak.

Zalában 258 településen 433 szavazóhelyiséget jelöltek ki. Képünk még pénteken készült a megyeszékhelyen, ahol Németh Ernő és Lehoczky Miklós dolgozott éppen az egyik szavazóhelyiség berendezésén (Fotó: Pezzetta Umberto)

A választópolgár két szavazólapot kap, az egyiken az egyéni jelöltek közül, a másikon az országos listák közül választhat. Érvényes szavazatot a jelölt, illetve a lista neve melletti körben, két egymást metsző vonallal lehet leadni. Országos listát 18 párt (illetve pártszövetség) állított. Fontos technikai változás az előző választáshoz képest, hogy az úgynevezett töredékszavazatok immár a győztes egyéni jelölt jelölőszervezetének országos listáján is érvényesülnek, tehát az egyes jelöltek közötti szavazatkülönbség a pártok eredményeiben is megmutatkozik. Mind a jelöltek, mind a listák a választási bizottságok által kisorsolt sorrendben szerepelnek a szavazólapon (tehát nem ábécérendben!), ugyanakkor a jelöltek beazonosíthatóságát segíti a jelölőszervezetük logójának megjelenítése.

Immár a szavazás napján sincs kampánycsend, azonban a választás ideje alatt választási gyűlést nem lehet tartani, és a szavazóhelyiség bejáratától számított 150 méteren belül közterületen tilos kampánytevékenységet folytatni. A szavazóhelyiségek 19 órakor zárnak, aki ekkor még sorban áll, leadhatja voksát, a sorba beállni azonban este hét után már nem lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!