Hírek

2009.06.10. 08:54

Ünnepeljük együtt vasárnap Zala ezeréves születésnapját!

Manninger Jenő, a megyei közgyűlés elnöke a június 14-én Zalaváron rendezendő megyenapra szóló invitációjában kiemelte, az ezeréves megye bölcsőjéül szolgáló település ezer meglepetéssel szolgál az odalátogatók számára.

zaol.hu

- Új emlékművet szeretnénk emelni elődeink előtt tisztelegve, amelyet Makovecz Imre, a zalai születésű világhírű építész tervez, s amely a megye településeinek felajánlásából készül  - mondta a komoly és egyben családi ünnep előkészületeiről a megyegyűlés elnöke.  - Ez az alkalom módot ad arra, hogy együtt emlékezzünk a történelem jeles napjaira. Az emberek kötődnek a szülőhelyükhöz, a hazájukhoz, de a megye is lépték a kötődésre, amelyet meg kell őrizni. Most elsősorban a történelmi, kulturális értékeket emeljük ki, de hiszem, hogy nemcsak a múltban volt fontos a közigazgatási és identitásképző területi egység a vármegye, hanem a jövőben is szerep vár rá. Büszkék vagyunk Zala történelmi szerepére, a végvárrendszerre, mely Csáktornyától a Balaton-felvidékig húzódott, nem beszélve a reformkor nagyjairól, mindenekelőtt Deák Ferencről.

Zala tájai közül a Balaton az egyik kedvencem, miután itt élek, de szeretem Dobronhegyet, Zalaszántó környékét is. A terveink közt szerepel, hogy akár a gyalogos, akár a biciklis túrázóknak megmutathassuk a felfedezésre váró Göcsejt. Felkaroljuk azokat a törekvéseket, amelyek Zalát e módon is ráteszik a térképre, s meg- győződésünk, hogy ez a falusi turizmust szolgálja, s rajta keresztül a zalai emberek boldogulásást is. 

Megyehatáron innen és túlról várunk mindenkit, aki szívesen eltöltene egy családias történelmi napot Zalaváron, ahol a neves fellépők mellett a zalai együttesek és művészek szórakoztatják majd a közönséget.



Olvassa el az EZER ÉVES ZALA további híreit, barangoljon a történelmi megye területén, böngéssze át a jubileumi programokat! 

ZALA MEGYE EZER ÉVE -  Ide kattintva elolvashatja a rovat korábbi cikkeit! 

A jubiláló megye honlapja

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!