Hírek

2017.02.03. 14:44

Sok gondot okoznak belterületen a vadak – nincs megoldás a probléma kezelésére

Keszthely – Több önkormányzat megkereste a Balatoni Szövetséget, hogy elszaporodó vadak károkat okoznak a településeken, vadásztársaságok, rendőrség és hatóságok nem tudnak segíteni a problémában.

Keszey Ágnes

Ezért a BSZ a balatoni megyék településvezetői számára vadászati fórumokat szervezett: a somogyi és zalai falvak és városok képviselői pénteken Keszthelyen találkoztak vadásztársaságok és hatóságok szakembereivel.

– Nagymértékben szaporodnak a vadak a térségben. Károkat okoznak: kerítéseket döntenek fel, öntözőrendszereket tesznek tönkre, feltúrják a füvet, a kiskertekben elvetett terményt képtelenség learatni – sorolta Balassa Balázs a BSZ elnöke a településvezetők panaszait. A fórumokon kiderült: nem nagyon lehet tenni a településre betévedő és ott károkat okozó vaddisznók, őzek, szarvasok ellen.

Jogszabálymódosításra  is szükség van - mondta Balassa Balázs Fotó: Keszey Ágnes

–  Ez joghézag eredménye. Pillanatnyilag a belterületen nincs megfelelő szabályozás: a vadgazdálkodást végző vadásztársaságok belterületen sem élve befogást, sem lőfegyveres vadászatot nem végezhetnek. Nincs szabályozva belterületen belül a vad tulajdonjoga: ha valaki befog vagy lelő egy állatot, tulajdonképpen lopást vétett, mert jogtalanul birtokolja. Ha kárt okoz a vad, annak a vadásztársaságnak kell kártérítést fizetni, ahonnan bement, de honnan lehet tudni, honnan jött?- szólt a fórumok végkövetkeztetéséről a BSZ elnöke. A megelőzésekre több javaslat is felvetődött.

A gondozatlan területeken jól érzik magukat a vadak,  ezért a tulajdonosokat rá kell bírni a a rendbetételre. A lakók ne etessék a vadakat, mert odaszoktatják őket. Az önkormányzatoknak ezekről rendeletet kellene hoznia. Fontos a nádvágás, mert kedvelt élettere a vaddisznóknak. Elhanyagolt szőlőknél a hegyközségeknek lenne feladatuk, a vadásztársaságok pedig ne hagyják elszaporodni a külterületeken az állományt. Jogszabályok módosítására is szükség van, melyet a BSZ kezdeményez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!