Hírek

2012.01.04. 09:15

Sétálóutcát akarnak Zalaegerszegen

Továbbra is zsúfolt a zalaegerszegi belváros. A Kossuth utca átépítése nem hozta meg a kívánt eredményt: a forgalom alig csillapodott. A városvezetés újabb lépésre készül, sétálóutcát szeretne.

Szabó Judit


Nyáron megbízták a Pro Urbe Kft.-t és a Jel-Köz Kft.-t, hogy vizsgálják meg, hogyan lehet a forgalmat más útvonalakon biztonságosan levezényelni. Az elképzeléseket zöldszervezetekkel és taxisokkal, valamint a Zala Volánnal egyeztették, majd szeptemberben bemutatták a terveket a pártok képviselőinek. Ők kiválasztottak egyet az eléjük tárt több változatból, megállapodtak ugyanakkor abban, hogy tovább kell tervezni, részletesebben kidolgozni a több ütemben megvalósítandó programot.

Elsőként egy összekötő utat építenének a Béke ligeten keresztül a Hunyadi és a Biró Márton utca között, valamint a Petőfi-iskola mögötti tömbbelsőben, a Petőfi és a Kosztolányi utca között. Itt pótolnák azokat a parkolókat, amelyek megszűnnének a Kossuth utcán. A következő lépésben jelzőlámpás csomópont vagy körforgalom épülne a vasútállomás előtt, majd kétirányúvá alakítanák a Kosztolányi utcát. Ezt követően zárnák le a forgalom elől a Széchenyi teret és a Kossuth utcát.

Az önkormányzat a legutóbbi ülésén elhatározta, hogy elkészítteti a részletes megvalósíthatósági tanulmánytervet a belvárosi közlekedés átalakításáról. A vitában Dékány Endre műszaki bizottsági elnök többek között úgy érvelt a sétálóutca mellett, hogy az elmúlt húsz évben Magyarország szinte összes városa forgalommentessé tette a centrumát, s bár Zalaegerszegen ez nem egyszerű, előre kell lépni az ügyben. Arra is felhívta a figyelmet, hogy szemléletváltásra van szükség az autóstársadalomban: elvégre nem feltétlenül az üzletajtóban kell leparkolni, ha vásárolni megy az ember.

A közgyűlés elé került előterjesztés kitért rá, hogy 2005-ben már készült egy megvalósíthatósági tanulmány a sétálóutca létrehozásáról, s közvélemény-kutatást is végeztek. Eszerint a válaszadók 63 százaléka támogatta a járművek kitiltását.


Összefoglalás:
- Már a rendszerváltás kezdetétől foglalkoztatja a városvezetőket a sétálóutca kialakítása    
- Az első szabadon választott önkormányzat azért vetette el az ötletet, mert nem akarta, hogy a Béke ligetet átvágják egy közúttal   
- A jelenlegi városvezetés eltökéltnek tűnik a sétálóutca mellett. Próbaként már többször lezárták a Kossuth utcát a városi fesztiválok idejére   
- Nemrég arról született döntés, hogy megvalósíthatósági tanulmánytervet készíttetnek a járműforgalom kitiltására Zalaegerszeg 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!