Hírek

2017.03.23. 18:29

Rókaimmunizáció - Áprilisban ebzárlat lesz a csali miatt

Zalaegerszeg – Országosan április 1-15., Zala megyében pedig április 7-12. között kerül sor a rókák veszettség elleni immunizációjára.

Hajdu Péter

A megyei kormányhivatal földművelésügyi osztályán tegnap a megye egész területéről érkezett hivatásos vadászok számára megtartották a tavaszi rókaimmunizációs értekezletet. Az egyik legveszélyesebb, állatról emberre is terjedő fertőző betegség, a veszettség elleni, uniós finanszírozású kampány évek óta tart az országban. Évente két alkalommal, ősszel és tavasszal juttatják ki a rókák számára készített, veszettség ellen immunizáló csalianyagot, amit megesznek a vadak.

Mint Heltay András, a tevékenységet végző gazdasági társaság vezetője elmondta, az idei akciót országszerte április 1-15. között hajtják végre. Ezalatt 67 ezer négyzetkilométeres területen mintegy 1,4 millió csalit juttatnak ki. Zala megyében április 7-12. között kell számítani erre. Zömében repülőgépről szórják le a megye nagyobb részét érintő területen az immunizáló anyaggal preparált, a vadak számára készített csalikat. Ez idő alatt ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendelnek el az adott területeken.

Mint elhangzott, a vadászok feladata egyebek között az, hogy az erről szóló, a lakosságnak szánt tájékoztatókat részben a terepen, illetve a jegyzőkhöz eljuttatva kihelyezzék.

Ezenkívül minden ilyen időszakban rókákat kell lőni laboratóriumi vizsgálat céljára is, idén tavasszal a megyéből 61 példányt kell eljuttatniuk a hatósághoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!