Hírek

2009.12.04. 05:29

Nyeregbe szállnak, s ménesgazdának tanulnak

A lovaglás magasiskolája a keszthelyi Pannon Egyetem Georgikon Karán meghonosított ménesgazda-képzés. A két éve indított szak gyakorlati bázisát az intézményi lovarda biztosítja, ehhez jelentős fejlesztéseket hajtanak végre.

zaol.hu


- Kétévesen ültem először lovon - tett meglepő kijelentést nyergelés közben Ondrik Hajnalka. - Ez egy fesztiválon volt, ahol lovas rendőr vett ölébe. Két szakirányban is elég mély az érdeklődési köröm, a másik a turizmus, ami ma egyre szorosabban kötődik a lovagláshoz. Ezért jöttem ide tanulni, túravezető szeretnék lenni.

Horváth Flóra Budapesten tett érettségi után nyert felvételt idén a ménesgazda szakra.

- Nyaranta gyakran vettem részt lovas táborokban, a Pannon Egyetemen Veszprémben tanuló bátyámtól hallottam erről a keszthelyi képzésről - mondta. - Már a folytatás lehetőségét is kinéztem itt magamnak, a természetvédelmi mérnöki alapszakot szeretném ez után elvégezni.

- Csurgói vagyok, intenzívebben 3 éve kezdtem tanulni a lovaglást - így Koszta Ivett, hozzátéve, hogy az állattenyésztési alapszakon szeretné majd folytatni a tanulmányait.

A lovardát érintően a kar idén tízmilliós nagyságrendű fejlesztést hajtott végre.

- Az épület rekonstrukciója mintegy 7 milliós költséget jelent - mondta dr. Bartos Ádám. - Külső állagmegóvó tatarozáson vagyunk túl, ki lettek cserélve az ajtók, a tetőfelújítás még hátravan. Ezek részben esztétikai jelentőségűek, de volt technológiai fejlesztés is: kaptunk egy traktort, a takarmány, a trágya szállításához szükséges kiegészítő eszközökkel. Ezen munkákra korábban a Tanüzem Kft. eszközeit kellett kölcsön kérnünk. A zalai Gyűrűs település méneséből vásárolt 3 lóval bővült idén az állatlétszám.

A gyakorlatok sűrűsödnek, 3 hét múlva kezdődik a vizsgaidőszak.

A lovarda a Tanüzem Kft. részlegeként működve szolgálja ki az oktatást, de szerepe van a gazdasági tevékenységben is. Mindkét feladat folyamatos magas szintű ellátása érdekében hosszabb távra szóló fejlesztéseket is terveznek, pályázati pénzforrásokból. A beruházási program keretében fedett lovaspályát is szeretnének építeni.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!