Hírek

2017.01.25. 19:30

Senkinek nem kellene meghalni a méhnyakrák miatt

Zalaegerszeg - Évente tíz percet kell szánni szűrésre, erre kívánják felhívni a figyelmet a szombatig tartó, 11. európai méhnyakrák-megelőzési hét rendezvényeivel.

Arany Gábor

A megyeszékhelyen az Ady utcai Új Nemzedék Közösségi Térben szerdán kora este tucatnyian gyűltek asztal köré és közösen fűzték a mályvaszín gyöngysorokat, karkötőket.

Készülnek a mályvavirág gyöngysorok. A kezdeményezéshez hetvennél több magyar település csatlakozott. Képünkön balról Balaicz Zoltánné, Mándli-Gonda Orsolya és Mándli Áron
Fotó: Pezzetta Umberto

- Ezzel hívjuk fel a figyelmet méhnyakrákra, amiről fontos tudni, oltással, szűréssel megelőzhető, senkinek nem kellene meghalni emiatt - emelte ki az összejövetel kezdeményezője, Salamon Adrienn. - A karkötőket magunkért, egymásért fűztük és viszünk belőlük az onkológiára is. Jelképes segítségként olyanoknak adjuk át, akiknél már diagnosztizálták ezt a betegséget - mondta. Salamon Adrienn elárulta, hogy a két éve létrejött Együtt Könnyebb Női Egészségért Alapítvány eredetileg az endometriózissal küzdő betegek támogatását, tájékoztatását célozta meg. (Ez az akár meddőséget is eredményező betegség hazánkban kétszázezernél több nőt érint.) Emellett már rendszeresen tartanak más női egészségügyi problémákról is előadásokat.

Ennek jegyében csatlakoztak a méhnyakrákos nők gyógyulását segítő Mályvavirág Alapítvány kezdeményezéséhez a gyöngyfűzéssel. A méhnyakrák az emlőrák után a női szervezet második leggyakoribb rosszindulatú daganata, az összes daganatos eredetű halálozás tizedét teszi ki. Hazánkban évente 500 áldozatot szed és 1000-1200 új beteget diagnosztizálnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!