Hírek

2006.02.15. 17:30

Kérdések és válaszok a madárinfluenzáról

\r\nHamburg MTI/dpa) - A madárinfluenzának az európai uniós tagországokban való terjedése kapcsán egyre több kérdés merül fel a kockázatokról és a védekezés lehetõségeirõl. Német szakértõk a legfontosabb kérdések és az ezekre adott válaszok bemutatására vállalkoztak.

Mórocz Zsolt

- Hogyan ismerhetõ fel a madárinfluenza?

rn

- Szakértõk szerint a fertõzött madarak közömbös viselkedést mutatnak és légszomjtól szenvednek. Gyakran billegnek, nem tudják megtartani egyensúlyukat, tollazatuk felborzolt. A fertõzés a madarak körében rendkívül gyorsan terjed, s órák alatt elpusztít egy állatot.

rn

- Mit kell tenni, ha elpusztult madarat látunk?

rn

- Semmi esetre sem szabad hozzányúlni a tetemhez! Értesíteni kell a helyi rendõrséget, valamint az illetékes állatorvost. Az elhullott állatokat speciális körülmények között laboratóriumokba szállítják, ahol megvizsgálják õket.

rn

- Mit tegyenek a szárnyasokat tartó gazdák a fertõzés elleni védekezés érdekében?

rn

- A szárnyasokat tenyésztõ gazdaságokra általában véve szigorú higiéniás elõírások vonatkoznak annak érdekében, hogy az állatállományt megvédjék a különbözõ fertõzésektõl. Célszerû a védõöltözet viselése, valamint a fertõtlenítõ zuhany alkalmazása, ezen kívül kesztyû viselése is ajánlott. Amennyiben fennáll a fertõzés gyanúja, ajánlott vírusvédelmi légzõmaszk és a védõszemüveg is.

rn

 - Lehet-e szárnyasok húsát fogyasztani?

rn

 - Szakértõk szerint a hetven fok feletti hõmérsékleten elkészített szárnyasokban biztosan elpusztulnak a vírushordozók, így a megfelelõen elkészített húsételeket nyugodtan el lehet fogyasztani. A kereskedelmi forgalomba kerülõ húsokról is elmondható, hogy szigorú egészségügyi ellenõrzéseken mennek keresztül, így ezek fogyasztása sem okozhat problémát.

rn

- Veszélyben vannak-e a háziállataink?

rn

- Állatorvosok szerint a kutyákat és macskákat tartóknak nincs okuk aggodalomra, s a napi sétákat sem kell korlátozni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!