Hírek

2016.11.10. 14:19

Kannabiszt nevelt a hegyi pincéjénél

Nagykanizsa - Az első értékesítésig sem jutott el az a fiatalember, aki kábítószer termelésébe fogott a hétvégi telkén.

Arany Gábor

A nemrég vádiratba foglalt történet kiinduló alapja, hogy a 29 éves, nagykanizsai M. Márk a városhoz közeli település határában hegyi ingatlant vett 2015 novemberében, hogy ott kábítószert termesszen. A vádirat szerint az értékesítésről megállapodott valakivel, aki a büntetőeljárásban ismeretlenül maradt. Úgy tervezték, hogy az első termést 2016 nyarán szüretelik le. A kanizsai fiatalember a termesztéshez szükséges kellékeket és a kinti, illetve a benti magvakat Bécsben szerezte be, majd elkezdte berendezni az ültetvényt. Az első magvakat a ház pincéjében ültette el 2015 novemberében, majd idén februárban is ültetett, s ekkor szüretelte le az első termést. A kinti magvak pedig a ház körül kaptak helyet. Mivel a fiatalember Budapesten dolgozott, a növényekkel csak a hétvégeken tudott foglalkozni.

Ilyenkor öntözött, míg a szellőztetésről és a fűtésről időkapcsolóval gondoskodott. A termés betakarításáig, feldolgozásáig már nem jutott el, mert május 19-én felkeresték a rendőrök a hegyi ingatlanon. A helyszíni szemlén a kenderből 14 tövet találtak meg a pincében, további öt volt kiültetve a szabadba, és előkerült az első szüretből származó szárított növényi törmelék is.

A laboratóriumi vizsgálat szerint a növények a kannabiszra jellemző, kábítószernek minősülő vegyületeket tartalmaztak. A lefoglalt, szárítottan közel fél kiló növényi mintából kimutatott hatóanyag meghaladta a csekély mennyiség felső határát, annak hét és félszerese volt, de nem érte el a jelentős mennyiség alsó határát, aminek 37,5 százalékát tette ki. A kinti tövek hatóanyagtartalma elenyésző volt. Ezért a növényekből a fiatalember kábítószert készíteni nem tudott, így eladásra sem került sor, mert a növények teljes kifejlődése, a termés beérése előtt lebukott.

A történtekről tájékoztatást adva dr. Pirger Csaba, a megyei főügyészség sajtószóvivője közölte, a fiatalember ellen kábítószer-kereskedelem bűntettének kísérlete miatt emelt vádat a kanizsai járási ügyészség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!