Hírek

2013.08.05. 16:18

Jó sok hal van idén a Balatonban

Vonyarcvashegy - A kagylók elhullásáról és a balatoni halállományról is szót váltottunk a hétvégén Füstös Gáborral, a halgazdálkodási zrt. vezérigazgatójával.

Szabó Judit

Füstös Gábor, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója a vonyarcvashegyi 40 halász emléknapon nyilatkozott a Zalai Hírlapnak. Többek között a Balaton halállományáról kérdeztük, amelyet idén kiemelkedően jónak minősített.

– Ez részben annak köszönhető, hogy beérett a társaság stratégiája, amely a pontytelepítések növelését célozta. A horgászok a ponty alapján mérik a fogási lehetőségeket, ezért igyekszünk több pontyot tenni a vízbe. A halgazdálkodási tervünk  szerint  300 tonnát kell a tóba telepíteni. Próbáltuk csökkenteni a telepítendő halak átlagsúlyát, hiszen ha egykilósak helyett félkilósakat telepítünk, könnyű kiszámolni, mennyivel  több példány kerül a vízbe. A ponty táplálékellátottsága a Balatonban kitűnő. Vándorkagylót eszik, így gyakorlatilag korlátlanul élelemhez jut. A horgász ezért érzi úgy, hogy több a hal, és  a darabszámot tekintve valóban több is. A tavaszi csapadékos időjárás szintén hozzájárult a jó  fogásokhoz. A Kis–Balatonból nagyon sok halat hozott be a Zala árhulláma, ez is látható a horgász– illetve halászzsákmányon.

Füstös Gábor, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója

A vezérigazgatót megkérdeztük a kagylópusztulásról.

– Én nem nevezném pusztulásnak, inkább elhullásnak, mert alapvetően szűk területen és szórványosan következik be. Alapvetően az időjárás az oka a jelenségnek, amely nem az őshonos kagylót érinti, hanem a betelepült amuri kagylót. Az utóbbinak van egy parazitája, egy atkafaj, amely melegben  elszaporodik. Amikor a víz hőmérséklete  a tó fenekén, az iszapszinten eléri a huszonöt  fokot, az atka megöli a gazdaszervezetet – tájékoztatott a vezérigazgató.

Az elhullás elsősorban a Keszthelyi–öblöt érinti, mert ez a legsekélyebb része a Balatonnak. Az emberre és az élővilágra semmilyen veszélyt nem jelent. Füstös Gábor elmondta: az elhullott kagylók jelentős részét a halak összeszedik, a másik részét pedig a halgazdálkodási zrt. igyekszik összegyűjteni, hogy az elpusztult kagylók esztétikailag se jelentsenek  problémát. A zrt. tavaly nyáron 400 kilogramm elhullott kagylót gyűjtött be, idén eddig  csak a töredékét ennek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!