Hírek

2017.01.04. 20:25

Ilyen a vizsgaidőszak - A zalai felsőoktatási intézményekben jártunk

Zalaegerszeg, Nagykanizsa - Javában tart a felsőoktatásban a vizsgaidőszak, a hallgatók január végéig adnak számot tudásukról.

Benedek Bálint

- Korrekt kérdésekkel találkoztam az írásbeli adózási vizsgán, ami elég nehéznek számít, de szerintem jól sikerült - mondta a komáromi Tirner Dorina, aki elsőéves a Budapesti Gazdasági Egyetem zalaegerszegi Gazdálkodási Karán. A szelektáló tantárgynak számító adózási ismeretekből adta be épp a dolgozatát, amikor az egyetemi karon jártunk. Dorina a könnyebb vizsgákat hagyta a hónap második felére, a nehezével tehát megvan. Mint mondta, nagyon szeret Zalaegerszegen tanulni. Talán az adózás világában látjuk viszont pár év múlva.

A szintén elsőéves Pallanki Zsolt azonban nem biztos, hogy nagy barátságot köt a naprakész jogszabályi ismereteket igénylő területtel. Az amúgy jó tanuló baki fiatalember kihasználta a rendelkezésre álló másfél órát, amit a tesztkérdések megválaszolására kapott harminc társával együtt. A tantárgy valóban nem könnyű, arról Némethné Czaller Zsuzsanna vizsgafelügyelő mestertanár is biztosított bennünket.

A Pannon Egyetem Nagykanizsai kampuszán Tatár Péter (balról) és Holczman Zsigmond készül a vizsgára Fotó: Szakony Attila

Az adózás alapjairól szóló ismeretanyagot számon kérő dolgozatra összesen 100 pontot lehetett kapni a BGE GKZ-n, de nekünk, laikusoknak sem árt tudni, 59 pontig még elégtelen osztályzatot abszolvál a hallgató, tehát a tananyagnak csak a felét nem elég elsajátítani.

A BGE Gazdálkodási Karán négy évfolyamon ebben a vizsgaidőszakban a vizsgázók száma összesen 487, ebből mesterszakos 26 hallgató. A kiírt vizsgaalkalmak száma 327 a 2016/2017-es első félévben, a mesterszakosoknak 29 vizsgájuk van.

A Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar Zalaegerszegi Képzési Központjában 2016. december 12. és 2017. január 20. közt zajlik a vizsgaidőszak. Az ápolás és betegellátás alapszak gyógytornász szakirányon összesen 324 fő vizsgázik, tudtuk meg dr. Császárné Gombos Gabriella adjunktustól, igazgató-helyettestől. Az egészségügyi felsőoktatásban a nehezebb tantárgyak közé tartozik az anatómia, az élettan, a biológia, a matematika és a kémia. A zalaegerszegi képzési központ egészségügyi szervező alapszakán 38-an tesznek vizsgát ebben az időszakban.

Nagykanizsán a Pannon Egyetemen egyelőre még szerény létszámban vizsgáztak a hallgatók, az igazán nagy rohamra információink szerint mától lehet majd számítani.

Tegnap néhányan szó szerint elbarikádozták magukat a jegyzeteikkel, s szinte fel sem néztek belőlük. A koncentráció a végzős porrogi informatikus-mérnök, Tatár Péter szerint is rendkívül lényeges, főleg, ha épp adatbázis elméletből készül vizsgázni a hallgató.

- Az elméletet nem szeretem annyira, inkább a gyakorlatot részesítem előnyben - tette hozzá a fiatal. - Hamarosan diplomázom, bárhol elhelyezkednék, ahol informatikával foglalkoznak, ezen belül a legjobban a robotika, a hálózatépítés és -tervezés egyaránt érdekel.

Pallanki Zsolt elsőéves írja az adózási alapok dolgozatát a BGE zalaegerszegi gazdálkodási karán. A tantárgy a legnehezebb penzumok közé tartozik, alapos jogi ismereteket követel Fotó: Pezzetta Umberto

- Egy átlagos hallgatónak félévente hat vagy nyolc vizsgája van, ezzel az ideális ívvel juthat el három és fél év alatt a diplomáig - fogalmazott dr. Birkner Zoltán kampuszigazgató. - Ez a terhelés a jellemző, de ebből kettő előrehozható gyakorlati jegy formájában. Vagyis a félév közbeni teljesítmény dönti el azt, hogy valakinek megajánlanak-e egy jegyet, ha igen, akkor nem kell abból a tantárgyból vizsgázni.

Dr. Birkner Zoltán szerint a felsőoktatási képzés olyan, mint az élet. Vannak nehézségek, ezeket le kell küzdeni.

- Megtanítja az egyetemistát gondolkozni, az időt és az energiát beosztani úgy, hogy az életben lesznek nehéz, valamint könnyű időszakok is - vélekedett. - Erre a ritmusra tökéletesen felkészíti a diákokat a felsőoktatás, s persze azt is megtanítja, hogy teljesítmény nélkül nincs eredmény.

Közel 300 hallgató vizsgázik le még a hónap közepéig, január 13-tól pedig a 3,5 éves keresztféléves képzésben részt vevő hallgatók záróvizsgáznak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!