Hírek

2017.06.21. 14:43

Hőségben akár 5-6 liter folyadékot is veszíthet a szervezet - Dr. Lupkovics Géza a hőhullám hatásairól

A hőség elsősorban a szívbetegek számára jelent fokozott kockázatot. De miért is? Erről kérdeztük dr. Lupkovics Gézát, a Zala Megyei Szent Rafael Kórház kardiológiájának osztályvezető főorvosát.

Magyar Hajnalka

- A legsúlyosabban azokat a betegeket veszélyezteti a tartós hőség, akik szívelégtelenséggel küzdenek - kezdi a szakember. - Esetükben a szív nem képes kellő hatékonysággal pumpálni a vért, s ennek gyakori következménye, hogy a szervezet folyadékot halmoz fel. Ugyanakkor a hőségben a kiszáradás is komoly kockázatot jelent, s e két folyamat egyensúlyát nagyon nehéz kontroll alatt tartani. Nem könnyű eldönteni, hogy a páciensnek vízhajtóra, vagy éppen folyadékpótlásra van szüksége. A beteg emberek szervezetét amúgy is sokkal inkább megviselik a frontok, így gyakoribb a gyengeség érzése, a rosszullét.

A rosszullétek alapja tehát a folyadékháztartás egyensúlyának megbomlása. Normális körülmények között párolgás útján napi 1,5 liter folyadékot veszítünk el, ám rekkenő hőségben ez a mennyiség akár 5-6 literre is megnőhet - részletezi dr. Lupkovics Géza, hozzátéve, hogy maga az izzadás is megterhelő a szervezet számára.

- A nagy meleg alapvetően csökkenti a vérnyomást, de hozzá kell tenni, hogy a folyamat sok esetben kiszámíthatatlan - utal egy újabb tünetre. - Az általánosság szintjén elmondható, hogy amennyiben a beteg nem fejt ki különösebb aktivitást, extrém hőségben kevesebb vérnyomáscsökkentőre van szüksége, mint normális időjárás esetén. Érdemes rendszeres önellenőrzéssel kontrollálni a vérnyomást, s ha nagyon alacsony értékeket mutat, akkor egy ideig csökkenteni vagy szüneteltetni a magas vérnyomás elleni gyógyszereket.

Kánikulában 11-től késő délutánig a sport sem ajánlható, még egészséges emberek számára sem.

- A magas külső hőmérséklet, a tűző nap hatására hősokk, hőguta is kialakulhat, ezek azonban nem szív eredetű problémák - teszi még hozzá az osztályvezető főorvos. - Ilyenkor általános rosszullét, émelygés, hányás, fejfájás jelentkezik, ami súlyos esetben akár eszméletvesztésig is elvezethet. A déli órákban feltétlenül kerüljük a direkt napfényt, húzódjunk árnyékba, a betegek pedig lehetőleg töltsék ezt az időszakot hűvös, légkondicionált helyen.

Az elhúzódó hőségre való tekintettel a Zalavíz Zrt. csütörtökön 10-től 16 óráig, pénteken pedig 10-től 14.30-ig friss vízzel kínálja a járókelőket a Kovács Károly téren.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!